Tesla-ceo Elon Musk. Beeld © EPA
Tesla-ceo Elon Musk. Beeld © EPA
Nieuws

Musk krijgt een week langer om te ruziën met toezichthouder

19 april 2019 10:39

Tesla-baas en corporate enfant terrible Elon Musk krijgt een week langer de tijd om zijn nieuwste ruzie met de Amerikaanse beurswaakhond SEC bij te leggen. De partijen liggen met elkaar overhoop omdat Musk zich niet aan zijn twitterafspraken heeft gehouden.

Het geschil draait om een tweet van Musk in februari, waarin hij aankondigt dat Tesla een half miljoen auto's gaat afleveren in 2019. De SEC is daar kwaad over, want Musk mag  geen koersgevoelige informatie meer twitteren zonder dat die tweets eerst door een chaperonne binnen het bedrijf zijn goedgekeurd.

Afspraak na eerdere rel

De tweet in kwestie was ook nog eens misleidend en Musk corrigeerde dit later, maar toen was het kwaad al geschied.

Die twitterafspraak met de SEC is door de rechter bekrachtigd nadat Musk en de SEC een zaak over een andere geruchtmakende tweet hadden geschikt. In augustus stuurde Musk een bericht de wereld in waarin hij claimde Tesla van de beurs te beurs te kunnen halen.

Onwaar en misleidend, oordeelde de SEC. Uiteindelijk kostte dat Musk 20 miljoen dollar, zijn functie als voorzitter van Tesla (een baan die naast het ceo-schap bestaat) en dus een verbod om zomaar alles te twitteren wat hij wil.

Minachting

Dat Musk die afspraak nu heeft geschonden geeft volgens de SEC blijk van minachting van de rechtbank, een strafbaar feit. Tijdens een zitting die vorige maand plaatsvond gaf de rechter de ruziënde partijen de opdracht om eerst maar eens minimaal een uur met elkaar te gaan praten over het aanpassen van de schikkingsdeal die ze eerder troffen.

Als dat niet zou gebeuren, zou ze alsnog een oordeel vellen over of er sprake is van minachting of niet.

Extra tijd nodig

Musk en de SEC hebben nu gezamenlijk een brief aan de rechter geschreven, waarin ze aangeven dat het nog niet is gelukt om tot een vergelijk te komen. Ze vroegen ook om een week extra tijd en die hebben ze dus gekregen.