Met Smartians maak je oude apparaten 'slim'
Dutch design

Met Smartians maak je oude apparaten 'slim'

24-04-2019 12:12 Laatste update: 26-04-2019 10:17

Waarom je apparaten vervangen omdat ze niet de nieuwste slimme snufjes hebben? Met Smartians bestuur je analoge spullen digitaal.

Smartians zijn slimme, met internet verbonden motortjes die nieuw leven blazen in de dingen om je heen. Ze bestaan uit een kleine motor waar je verschillende ‘add-ons’ op kunt klikken. Iedere add-on verandert de rotatie van de motor naar een andere beweging. Op deze manier kun je vanaf je smartphone op knoppen duwen, knoppen draaien, trekken en duwen. Dat is ook nog eens heel leuk om te verzinnen en te bouwen.

Een ouderwetse thermostaat kun je nu met een timer op je smartphone omlaag draaien. Je kunt je gordijnen openen nog voordat je uit bed komt. Het knopje van de waterkoker indrukken, het volume van je stereo op afstand bedienen. Je kunt Smartians ook integreren met apparaten zoals Google Home en Amazon Echo.

Een set Smartians bestaat uit twee Smartians, een base, hub en drie verschillende sets met Smartian add-ons waarmee je kan draaien, duwen en trekken. Het pakket is ontworpen door de Frolic studio uit Amsterdam.

'Eind dit jaar te koop'

Afgelopen week ontving Frolic voor Smartians een ADCN award, ofwel Gouden Lamp, een jaarlijkse prijs voor de Nederlandse creatieve industrie. Dat is goed nieuws, want die erkenning en bekendheid draagt bij aan het realiseren van de 'lego voor hackers'. Wanneer kunnen we met knutselen starten? Frolic studio: “We werken hard om ervoor te zorgen dat de Smartians eind 2019 te koop zijn."

Smartians - smarten up the things you love from FROLIC studio on Vimeo.

Deze magnetron van Amazon heeft spraakbediening:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's