Tiny Bauhaus: 3D-geprint huisje in Rotterdam
'Bouwkunst van de toekomst'

Tiny Bauhaus: 3D-geprint huisje in Rotterdam

25-04-2019 08:39 Laatste update: 08:56

Op het terras van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam staat een 3D-geprint tiny house. Het gebouwtje heeft maar 8 vierkante meter aan oppervlak, maar dient meerdere doelen.

Allereerst is het Tiny Bauhaus een reizend eerbetoon aan de vormgeversschool Bauhaus, die het 100-jarig jubileum viert. Al een eeuw geleden stonden functionaliteit, eenvoud en strakke vormen hoog in het vaandel van het toen revolutionaire Bauhaus.

In de moderne interpretatie Tiny Bauhaus zie je deze elementen terug, terwijl het nieuwe ontwerp inspeelt op de tinyhouse-trend als bewuste ontwikkeling van leefruimtes in grote steden. Dat sluit aan bij de maatschappelijke idealen van het oude Bauhaus. Zelfs de kenmerkende rode deur van het oude schoolgebouw in Dessau is terug, al is de deur in het nieuwe ontwerp een schuifpui.

Binnen in het recyclebare huisje kunnen bezoekers met een VR-bril de werkkamer van de grondlegger van het 100-jarige Bauhaus, Walter Gropius, bekijken. In die kamer zijn vele ontwerpen die onze wereld nu vorm geven over de tafel gegaan; zoals de Barcelona chair van Mies van der Rohe maar ook de schilderijen van Mondriaan en meubels van Rietveld.

'De massa verheffen'

Al in 1919 verkondigde Gropius dat goed design en moderne techniek elkaar nodig hebben om de massa te verheffen. “De democratisering van design”, aldus Hedwig Heinsman van DUS architects dat het 3D-geprinte huis maakte. "Bauhaus deed dat destijds door massaproductie te omarmen en zo design betaalbaar te maken. Wij doen het juist door gepersonaliseerd ontwerp: maatwerk voor de massa."

"Laten wij gezamenlijk de nieuwe bouwkunst van de toekomst scheppen, die alles inéén zal zijn: architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst", citeert Heinsman het oprichtingsmanifest van Bauhaus. In tegenstelling tot de ontwerpers van toen hebben we nu de 3D-printer. ‘De 3D-printer maakt het simpel en goedkoop om je eigen patronen te ontwerpen en laten maken. Vroeger was in de bouw alles wat van de standaard afwijkt, peperduur. Dat hoeft dus niet meer.’

Honderd jaar na dato krijgt Gropius gelijk. Met het Tiny Bauhaus wordt bewezen dat goed design en moderne techniek elkaar nodig hebben om de massa te verheffen.

Het huisje is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Het Nieuwe Instituut. Na Rotterdam gaat het Tiny Bauhaus op tournee naar Barcelona, Marseille, Wenen, Praag, Boedapest en Kopenhagen.

TINY BAUHAUS from Aga Blonska on Vimeo.