'Twitter weert racisten niet uit angst ook politici te raken'

'Twitter weert racisten niet uit angst ook politici te raken'

25-04-2019 20:14 Laatste update: 26-04-2019 06:30

Twitter zou zijn algoritmes niet kunnen inzetten om wit nationalisme aan te pakken, uit angst om Republikeinse politici te weren.

Dat zeggen anonieme medewerkers van Twitter tegen Motherboard. Tijdens een recente vergadering zou een medewerker hebben gevraagd waarom Twitter witte nationalisten en neonazi's niet op dezelfde manier aanpakt als accounts van terreurgroep IS. De aanwezigheid van IS zou op Twitter zijn teruggedrongen met zelflerende algoritmes.

Die aanpak zou volgens één van de makers van dat algoritme niet werken bij wit nationalisme, zonder ook automatisch accounts van enkele Amerikaanse Republikeinse politici te blokkeren. Het algoritme zou vrij agressief te werk gaan, en bij de aanpak van IS-accounts en tweets ook onschuldige Arabische accounts hebben geblokkeerd.

Twitter spreekt verhaal tegen

Dat zou in het geval van IS als te accepteren nevenschade worden gezien. Maar het automatisch blokkeren van Amerikaanse politici zou ongetwijfeld tot ophef leiden. Twitter wordt door veel rechtse politici als de VS al bestempeld als overwegend links bedrijf.

Twitter zegt in een reactie tegenover Business Insider dat het verhaal van Motherboard niet op feiten is gebaseerd. "De karakterisering van de vergadering is compleet feitelijk onjuist. Er zijn geen simpele algoritmen die alle schadelijke inhoud op het internet kunnen vinden en we zouden die zeker niet verzuimen aan te zetten om politieke redenen", aldus Twitter.

Twitter zei onlangs wel naar mogelijkheden te kijken om tweets van bijvoorbeeld politici te marken als die eigenlijk over de schreef gaan. Twitter stelt namelijk dat tweets en accounts van politici gezien de nieuwswaarde online worden gelaten, zelfs in gevallen waarin accounts van doorsnee gebruikers verwijderd zouden worden.