'Video met Instagrammende chimpansee deugt niet'
Dierenmishandeling

'Video met Instagrammende chimpansee deugt niet'

26-04-2019 15:41 Laatste update: 16:05

Een video van een chimpansee die door Instagram scrollt, was de afgelopen dagen een grote internethit. Een slechte zaak, vinden deskundigen.

Het heeft er alle schijn van dat de eerste versie van de video vier dagen geleden is geüpload via het Instagram-account Docantle, schrijft Motherboard. De beheerder van dat kanaal heeft in het verleden vakers video's geplaatst van chimpansees die moderne technologie gebruiken.

Hoewel gebruikers van Instagram en Twitter zich massaal vrolijk maken over de scrollende en klikkende chimpansee, zijn deskundigen aanmerkelijk minder enthousiast. "Het lijkt erop dat het dier in een huis is", stelt primatoloog Adriana Lowe tegenover Motherboard. "Het is dus waarschijnlijk een huisdier, en dat is een heel, heel slecht idee."

Illegale handel

Ook de bekende primatoloog Jane Goodall heeft geen goed woord over voor de video. In een verklaring op haar site schrijft ze dat het menselijke gedrag dat de mensaap vertoont 'erg gevaarlijk en schadelijk voor het welbevinden van de chimpansee is'.

Goodall roept mensen op de video niet te verspreiden of te liken. "Het tonen van chimpansees op deze manier op sociale media zorgt ervoor dat de illegale handel in apen blijft voortduren", meent zij.

Primatoloog Ashley Edes schrijft op Twitter: "Uit onderzoek blijkt dat het delen van beelden en video's zoals deze de handel in exotische dieren aanjaagt.