Apple verwijdert concurrerende schermtijd-apps
App Store

Apple verwijdert concurrerende schermtijd-apps

28-04-2019 11:29 Laatste update: 29-04-2019 08:50

Apple heeft sinds de introductie van zijn eigen schermtijdfunctionaliteit 11 van de 17 populairste screentime-trackers en apps voor ouderlijk toezicht verwijderd of beperkt.

In sommige gevallen verwijderde Apple de apps compleet uit zijn App Store, in andere gevallen dwong Apple de makers van de apps om bepaalde functionaliteiten te verwijderen. Dat schrijft The New York Times dat samen met Sensor Tower onderzoek deed naar de handelswijze van Apple.

“Ze draaien deze industrie systematisch de nek om”, klaagt Amir Moussavian tegenover The New York Times. Het bedrijf van Moussavian was verantwoordelijk voor OurPact, een app die meer dan 3 miljoen keer werd gedownload. In februari verwijderde Apple zijn app voor ouderlijk toezicht uit de App Store. Volgens Moussavian gebeurde dat zonder waarschuwing.

Bedreiging

De appmakers denken dat Apple hen aanpakt omdat ze een bedreiging vormen voor Apple. Apple wil het gebruik van zijn iPhones helemaal niet ontmoedigen, stelt Fred Stutzman van de schermtijd-app Freedom bijvoorbeeld.

Donderdag dienden twee bedrijven die apps voor ouderlijk toezicht maken, een klacht in bij de Europese Commissie. Kidslox en Qustodio menen dat Apple misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. Apple dwong Kidslox om zijn app aan te passen. Het gevolg was volgens het bedrijf dat de inkomsten via de app flink afnamen.

Reactie Apple

Apple wijst de klachten van de hand. Het bedrijf zou maatregelen hebben genomen tegen de schermtijd-apps omdat die zich niet aan de regels houden. De apps zouden een bedreiging vormen voor de privacy en beveiliging van gebruikers.

In een e-mail die is gepubliceerd door MacRumors schrijft marketingtopman Phil Schiller van Apple dat de bestrafte apps veel te veel gegevens over hun gebruikers verzamelden. Dat gebeurde via Mobile Device Management (MDM), een technologie die is bedoeld voor zakelijke gebruikers. Bedrijven kunnen met MDM zien wat hun werknemers op hun apparaten doen en bepalen welke apps zij wel en niet kunnen installeren.

In een latere officiële verklaring stelt Apple dat het gebruik van MDM in 2017 al aan banden is gelegd in de richtlijnen van het bedrijf. De techniek geeft ontwikkelaars veel te veel toegang tot iPhones van gebruikers, veel meer dan Apple wenselijk vindt. "Het is enorm riskant - en een duidelijke schending van de App Store-voorwaarden - om een bedrijf via een een op consumenten gerichte app MDM-controle over het apparaat te geven", stelt Apple.

Makers van dergelijke apps hebben volgens Apple 30 dagen de tijd gekregen om de overtredende onderdelen uit hun apps te verwijderen. Apps die daar niet aan voldeden, werden uit de App Store geweerd.

Kaspersky en Spotify

Vorige maand diende het Russische securitybedrijf Kaspersky ook al een klacht in tegen Apple wegens machtsmisbruik. Onder druk van Apple moest Kaspersky zijn Safe Kids-app aanpassen: Apple eiste dat het Russische softwarebedrijf blokkeerfuncties voor Safari en bepaalde apps verwijderde.

De makers van schermtijd-apps staan niet alleen in hun kritiek op Apple. Ook Spotify meent dat Apple te veel macht heeft. In maart diende de muziekdienst een klacht in bij de Europese Commissie omdat Apple zijn eigen muziekdienst zou bevoordelen.