Netflix verhoogt de geluidskwaliteit
Master-kwaliteit

Netflix verhoogt de geluidskwaliteit

02-05-2019 10:04 Laatste update: 10:08

Netflix heeft zijn audiotechnologie verbeterd, zodat de geluidskwaliteit van streams beter wordt aangepast aan de internetsnelheid van gebruikers.

Netflix is een kei in het optimaliseren van videokwaliteit. Het bedrijf weet precies op wat voor soort apparaat de gebruiker kijkt, en met wat voor internetverbinding. Wie op een mobieltje kijkt, krijgt een lagere videokwaliteit dan wie thuis op een 4K-scherm kijkt via een snelle verbinding. Zo zorgt Netflix dat video's altijd direct beginnen met afspelen, zonder data te verspillen.

Na video gaat het bedrijf nu ook de audio van video's nog beter aanpassen aan de snelheid. Aan de bovenkant van het spectrum gaat de kwaliteit omhoog: Netflix biedt voor mensen met een 5.1-geluidssysteem nu een bitrate van maximaal 640 kbps. Wie een Dolby Atmos-systeem heeft, krijgt van Netflix zelfs een maximale bitrate van 768 kbps.

Niet te onderscheiden van de Master-versie

Aan de onderkant biedt Netflix nu audiostreams vanaf 192 kbps, afhankelijk van de internetsnelheid. Die ondergrens van 192 kbps staat volgens Netflix voor een goede geluidskwaliteit, 640 kbps moet vrijwel hetzelfde klinken als de ongecomprimeerde Master-versie van de geluidsopnames.

Wie geluid in Atmos-kwaliteit wil luisteren, heeft het duurste Netflix Premium-account nodig. Verder verhogen van de geluidskwaliteit is volgens Netflix nutteloos: het verschil is niet hoorbaar maar de internetverbinding wordt wel extra belast.

Stranger Things

De hitserie Stranger Things was voor Netflix de aanleiding om zijn geluid te verbeteren. De openingsscène van het tweede seizoen klonk eind 2017 bij praktijktests niet naar wens. Pas na het verhogen van de bitrate van de audio van die aflevering, klonk de audio zoals die bedoeld was. Voor de audiofielen legt Netflix precies uit hoe het de audio van zijn films en series behandelt.

Bekijk ook: Zo wil Disney jou bij Netflix weglokken

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer techvideo's