EU-president: oppassen voor Amerikaanse techgiganten
‘Ongecontroleerde macht’

EU-president: oppassen voor Amerikaanse techgiganten

05-05-2019 13:06 Laatste update: 13:08

De opmars van techgiganten als Google, Apple, Facebook en Amazon is zorgwekkend, vindt EU-president Donald Tusk.

Tijdens een toespraak in Warschau vergeleek Tusk de toenemende invloed van grote techbedrijven met de opkomst van China, meldt persbureau Reuters. “In het oosten zien we de opkomst van hen die in staat zijn om ieders gedrag te controleren, in het westen zien we de opmars van een ongecontroleerde, spontane macht”, aldus Tusk. “Onze kinderen zijn afhankelijk van internet en zullen er alleen maar nog afhankelijker van worden.”

Tusks verwoordt daarmee een groeiend (Europees) ongemak over de machtsconcentratie bij een beperkt aantal Amerikaanse techbedrijven. Terwijl menigeen in de jaren negentig, bij de doorbraak van internet naar het grote publiek, droomde van een wereld waarin ieders stem gehoord zou worden, is de praktijk inmiddels dat de grootste techbedrijven op tal van terreinen de dienst uitmaken.

De hel

Een verslaggeefster van Gizmodo die begin dit jaar probeerde om in opeenvolgende weken telkens een techgigant (Google, Apple, Facebook, Microsoft en Amazon) compleet uit haar leven te bannen, merkte dat dat vrijwel onmogelijk is. “Het is de hel”, concludeerde Kashmir Hill in haar laatste week toen ze de ‘big five’ allemaal blokkeerde.

Vrijwel alle westerse burgers maken dagelijks direct of indirect gebruik van de diensten de grote vijf techbedrijven. Denk daarbij aan e-mail (Gmail van Google) en appen (WhatsApp van Facebook), maar bijvoorbeeld ook aan series kijken via Netflix (gehost via de clouddienst van Amazon), muziek luisteren (via Apple Music, YouTube, of Spotify dat wordt gehost op de Google Cloud), smartphones (iOS en Android) of navigatie (via Google Maps of Apple Maps).