Tim Cook: 'Apple neemt elke paar weken een bedrijf over'
Cook-iemonster eet alles op

Tim Cook: 'Apple neemt elke paar weken een bedrijf over'

06-05-2019 18:35 Laatste update: 18:38

Apple-baas Tim Cook zegt dat Apple in zes maanden tijd al 20 tot 25 bedrijven heeft overgenomen. Toch heeft het bedrijf nog altijd 225,4 miljard dollar op de bank staan.

Naast dat Apple een van de waardevolste bedrijven ter wereld is, heeft het ook de meeste cash tot beschikking: 225,4 miljard dollar. Maar volgens ceo Tim Cook is het niet dat Apple niks doet met dit geld. "We kopen alles wat we nodig hebben en dat bij ons past en een strategisch doel heeft. En zo nemen we dus gemiddeld elke twee à drie weken een bedrijf over", aldus Cook tegen CNBC.

Het afgelopen half jaar was Apple zelfs nog productiever met overnames: in totaal werden 20 tot 25 bedrijven overgenomen, zegt Cook. Dat is bijna één per week.

Aankoop onbekend

De meeste overnames houdt Apple voor zichzelf en worden nooit publiekelijk. Zo gaf Apple in 2014 pas na vele geruchten toe dat het het Nederlandse Prss had overgenomen. Deze technologie om makkelijk tijdschriften te maken voor iPads is uiteindelijk nooit door Apple op de markt gebracht.

Een overname die wel van de toren werd geblazen, was de aankoop Beats van rapper Dr. Dre. Apple deed deze overname niet zozeer voor de koptelefoons, maar meer voor de muziekstreamingdienst van Beats, waaruit later Apple Music ontstond. Het betaalde 3 miljard dollar.

Cook zegt tegen CNBC dat Apple 'voornamelijk op zoek is naar talent en intellectueel eigendom'. De meeste bedrijven bevinden zich dan ook in de startup-fase.

Kijk ook: hoe bevalt de nieuwe iPad Mini?