© SimSimma02

Tesla krijgt weer lof voor voorkomen ernstig ongeluk
Boem is geen ho

Tesla krijgt weer lof voor voorkomen ernstig ongeluk

07-05-2019 17:12 Laatste update: 20:26

Tesla's Autopilot-systeem zou recent meerdere ongelukken op de snelweg hebben voorkomen. Ingrijpen door het automatische systeem kan mogelijk levens hebben gered, stellen de Tesla-bestuurders.

In een paar maanden tijd heeft Tesla verschillende bestuurders aan de dood doen ontsnappen, zo claimen deze bestuurders. In februari bedankte een Model 3-bestuurder Tesla voor het automatisch ingrijpen en het redden van zijn leven, in augustus 2018 gebeurde hetzelfde en eind april nog dankte een Model 3-eigenaar Elon Musk persoonlijk voor 'het redden van zijn gezin' doordat Autopilot een crash wist te voorkomen.

Daar is deze week weer een nieuw voorbeeld aan toegevoegd. Op sociaal netwerk Reddit dankt gebruiker SimSimma02 Tesla voor het ingrijpen op de snelweg. De auto werd van de achterkant geramd tijdens het remmen voor een opstopping, waarna de Tesla waarschijnlijk zelf ingreep en wegstuurde. Al kan de bestuurder het zich niet meer helemaal meer goed herinneren, hij of zij is er van overtuigd dat Tesla erger leed en schade heeft voorkomen.

Was het Tesla?

De nieuwssite over elektrische auto's Electrek vermoedt dat Tesla's Autopilot-software mogelijk stilzwijgend verbeteringen heeft gekregen. "Als ik deze video een paar maanden geleden had gezien, zou ik heel veel twijfel hebben of Tesla iets bij had gedragen aan deze manoeuvre. Zover ik het begrijp heeft het systeem beperkingen als het gaat om agressieve stuurbewegingen zoals deze, maar de laatste tijd hebben veel eigenaren over gelijkwaardige situaties bericht."

Als deze berichten kloppen, dan heeft Tesla een indrukwekkende software-verbeterslag gemaakt en gaat er veel schade voorkomen worden. Wat al eerder bewezen is, is de vooruitziende blik van Tesla-auto's. Zo werd eind 2016 een erger ongeluk voorkomen door automatisch te remmen op de A2, bij Eindhoven.

Onlangs is Tesla aangeklaagd door de familie van de Apple-technicus die vorig jaar om het leven kwam toen zijn Tesla Model X in de Autopilot-modus tegen een betonnen wegafscheiding reed. 

Kijk ook: hoe bevalt de Model 3 na 3 maanden?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's