Eerste race met elektrische vliegtuigen in 2020
Elektrisch vliegen

Eerste race met elektrische vliegtuigen in 2020

09-05-2019 10:29 Laatste update: 10:27

Het bedrijf Air Race Events zoekt piloten, ontwerpers, techneuten en luchtvaart-enthousiastelingen die willen meewerken aan een race-competitie met volledig elektrische vliegtuigen.

In de autoracerij is er naast de brullende brandstofmotoren van de Formule 1-racewagens ook de Formule E, de veel stillere tegenhanger van de F1, met elektrische racewagens.  

Jeff Zaltman, CEO van Air Race Events uit Dubai, werkt nu aan een race-competitie met elektrische vliegtuigen. Die wedstrijden zouden dezelfde regels krijgen als de Formule One Air Race-competitie, waar piloten door de lucht racen met vliegtuigen aangedreven door brandstofmotoren. De Air Race E-competitie gaat tussen vliegtuigen die volledig elektrisch worden aangedreven.

Grote technische uitdaging

Elektrisch vliegen en dan ook nog racen is een enorme technologische uitdaging. Sommige van de huidige Formule One Air Race-vliegtuigen wegen maar 225 kilo. Volgens Zaltman vergt een elektrische Air Race vliegtuig zo'n 20 kWh aan accu-capaciteit en dat alleen al zou zo'n 100 kilo aan accu's zijn. Zaltman is op zoek naar bedrijven maar ook individuen die racen met elektrische vliegtuigen mogelijk gaan maken dankzij allerlei innovaties.

Volgens Zaltman heeft hij al meer dan honderd aanvragen gehad over het starten of het participeren in een elektrisch airraceteam. Sommige aanvragen kwamen van groepen universiteitsteams, individuen maar ook grote ruimtevaartbedrijven en grote fabrikanten die de competitie mogelijk willen gebruiken om allerlei elektrische aandrijftechnologie te testen.

Als het Zaltman lukt om deze mensen en de juiste sponsoren te vinden, dan hoopt hij al in 2020 de eerste Air Race E-race te houden.