Wearables

Smartwatches weten straks precies wat je doet

8 mei 2019 18:48

Je smartwatch weet binnenkort of je eet, drinkt, typt, thee zet of een gat in de muur aan het boren bent. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen software waarmee slimme horloges heel precies handbewegingen meten.

Een van de belangrijkste functies van smartwatches is het tracken van fitnessdata, zoals je hartslag, stappen en afgelegde afstanden. Het zijn zogeheten 'volledige lichaamsactiviteiten' die de horloges meten met de ingebouwde sensoren. Meer verfijnde bewegingen, van bijvoorbeeld je hand, kunnen de smartwatches nu nog niet meten. Maar daar komt verandering in.

Wetenschappers van de Carnegie Mellon-universiteit overklokten een accelerometer in een smartwatch, waardoor ze handbewegingen konden meten. Gecombineerd met kunstmatige intelligentie (AI) kan de software tot 25 verschillende handbewegingen onderscheiden met een 95,2 procent nauwkeurigheid.

Eten, drinken en stress

Volgens de onderzoekers zijn de toepassingen legio. Zo kan een smartwatch bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak je drinkt en je eventueel herinneren om vaker te drinken. Het systeem kan ook meten hoe vaak en hoe lang je eet en dat zou toegepast kunnen worden voor een simpele telling van het aantal calorieën die je binnen krijg. En zit je met je vingers te tikken op de tafel, dan is dat een mogelijke indicatie van stress, die een app weer in kaart kan brengen.

Een smartwatch zou ook kunnen registeren als je aan het roken bent en je kunnen helpen bij het stoppen. Ook kan een horloge herkennen of je bepaalde handelingen in de juiste volgorde doet, zoals bij het zetten van een kop thee. Als je dat verkeerd doet, kan dat wijzen op tekenen van dementie.

Volgens de onderzoekers kan het toegepast worden op huidige smartwatches zonder extra hardware. Een software-update is genoeg om te meten hoe vaak je bijvoorbeeld in je neus zit te peuteren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De drie beste wearables