In een oud busstation

Dit wordt het eerste ondergrondse park

9 mei 2019 10:58

De Lowline in New York wordt een park dat helemaal onder de grond ligt, gevoed met technologie.

In New York wordt gebouwd aan ‘s werelds eerste ondergrondse park. Om mens en plant daar beneden te laten functioneren is allerlei innovatie en technologie ingezet.

Lowline Park wordt gebouwd in een verlaten trolleybusstation genaamd Williamsburg Bridge Trolley Terminal in New York. Dat levert een park op waar het nooit regent, maar waar ook de zon nooit schijnt. Het park wordt straks verlicht met glasvezelbuizen. James Ramsey van Raad Studio ontwierp een ‘remote skylight’, waarbij zonlicht in een paraboolvormige collector valt en beneden op een betonnen blok uit elkaar valt. Daarmee kunnen planten hun nodige fotosynthese uitvoeren en is overdag geen elektrische verlichting nodig. Het park kost 80 miljoen dollar, deels bijeen gebracht door crowdfunding.

Vervolg op de Highline

Waarom zo moeilijk doen? De druk op ruimte in steden neemt wereldwijd alleen maar toe. En dat ondergrondse station lag klaar voor het experiment. Het sinds 1948 niet meer gebruikte station is in goede staat en biedt met ronde gewelven, zigzaggende rails en bestrating van kinderkopjes een charmante basis. Het station ligt direct aan het bestaande metrostation Essex Street zodat de aanloop van bezoekers gegarandeerd is. Niet dat de bekendheid een probleem is; de testlocatie LowlineLab is door 100.000 mensen bezocht.

De Lowline is een reactie op de Highline, het 2 kilometer lange park dat is gebouwd op een verhoogd treinspoor. Ondergrondse voorbeelden zijn de boerderij Growing Underground in Londen, het ondergrondse wandelnetwerk met shoppingmall PATH in Toronto en diverse voorbeelden van ondergronds wonen in Azië, waar nog meer mensen op minder ruimte wonen. In 2021 moet het Lowline Park af zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Escher trap in New York

Trap naar het niets: New York krijgt 'Escher-bouwsel'

Miniatuurvoorbeeld
Snelweg wordt park

Rotterdamse MVRDV tovert snelweg om tot wandelpark