Beeld © Salvador Dalí Museum
Beeld © Salvador Dalí Museum
Levensecht

Kunstmatige Salvador Dalí maakt selfie met museumbezoekers

11 mei 2019 12:28

Het Amerikaanse Salvador Dalí Museum heeft met kunstmatige intelligentie een levensechte, pratende versie van de beroemde schilder gemaakt.

De excentrieke surrealistische kunstenaar Salvador Dalí overleed in 1989, maar in het Salvador Dalí Museum in Saint Petersburg in Florida is hij weer even terug. Met kunstmatige intelligentie is de kunstenaar tot leven gewekt. Het museum werkte samen met reclamebedrijf Goodby, Silverstein & Partners (GS&P), dat ruim 6000 foto's van Dalí uit archiefbeelden haalde.

Op de beelden is het gezicht van Dalí in vrijwel elke uitdrukking te zien. De kunstmatige intelligentie ging vervolgens ruim duizend uur met de beelden aan de slag, zodat het al die uitdrukkingen kan genereren. Het gezicht werd over dat van een acteur geplakt met dezelfde lichaamsbouw als Dalí. Het unieke stemgeluid en het Frans-Spaans-Engelse accent van de surrealist werd ingesproken door een stemacteur.

Duizenden combinaties en een selfie op het eind

Het resultaat is 45 minuten 'nieuw' materiaal van Dalí, die in het museum wordt getoond op manshoge schermen. Dalí staat in vol ornaat voor de bezoeker, kijkt hen aan en begint te vertellen zodra zij op een knopje drukken. Dat verhaal is elke keer anders: de nieuwe beelden kunnen dynamisch en ongemerkt worden aangepast aan de omstandigheden, zodat Dalí bijvoorbeeld opmerkingen maakt over de dag van de week of het weer. Er zijn duizenden combinaties mogelijk.

Aan het eind van de voorstelling stelt Dalí zelfs voor om met bezoekers op de foto te gaan. Hij haalt een iPhone tevoorschijn, draait zich om en schiet een selfie. Vervolges vraagt hij het nummer van de bezoeker, zodat hij de foto kan sturen.

Het Salvador Dalí Museum hoopt dat de kunstmatige Dalí de kunstenaar meer als tastbaar mens overbrengt, en de bezoeker de kunst daardoor anders gaat bekijken. Het museum opende de tentoonstelling Dalí Lives op zaterdag 11 mei, de 115e verjaardag van Dalí. Wat de surrealist er zelf van zou vinden weten we niet, wel is er een toepasselijk citaat van Dalí: "Ik geloof wel in de dood in algemene zin, maar de dood van Dalí, absoluut niet."

Worden robots slimmer dan mensen?