Twitter deelde 'per ongeluk' locatiedata zonder toestemming
Privacy

Twitter deelde 'per ongeluk' locatiedata zonder toestemming

14-05-2019 07:59 Laatste update: 08:04

Twitter heeft locatiegegevens van sommige gebruikers gedeeld met anderen, zonder dat de gebruikers daar toestemming voor hadden gegeven.

Twitter heeft dat maandagavond naar buiten gebracht. Het is niet bekend om hoeveel Twitteraars het gaat. Twitter heeft ook niet gezegd bij wie de locatiegegevens zijn terechtgekomen, alleen dat het gaat om een "vertrouwde partner''.

Foutje

Twitter heeft de getroffen gebruikers op de hoogte gebracht. Het gaat om mensen die de Twitter-app voor iPhones en iPads gebruikten. In die app kunnen gebruikers meerdere Twitter-accounts tegelijk beheren. Wanneer iemand had ingesteld dat Twitter de locatiegegevens van één account mocht verzamelen, deed Twitter dat ook bij de andere accounts. "Per ongeluk'', aldus Twitter.

Die verzamelde locatiegegevens werden bovendien gedeeld met een andere organisatie. De data waren niet heel nauwkeurig en de identiteit van gebruikers kon er niet uit worden afgeleid, benadrukt Twitter. De ontvanger zou de informatie inmiddels hebben verwijderd.

Locatiegegevens kunnen interessant zijn voor adverteerders, die er reclames op kunnen afstemmen.