'Adobe-software niet geüpdate? Mogelijke claim aan je broek'
Update je Photoshop

'Adobe-software niet geüpdate? Mogelijke claim aan je broek'

14-05-2019 09:21 Laatste update: 12:32

Softwaremaker Adobe stelt in een e-mail aan gebruikers dat ze oude versies van programma's binnen het Creative Cloud-pakket zo snel mogelijk moeten updaten. Anders kunnen de gebruikers worden aangeklaagd door derden.

In een e-mail die veelvuldig op Twitter wordt gedeeld, dreigt Adobe dat niet updaten van oude versies van zijn programma's kan zorgen voor een rechtszaak. Niet dat Adobe zelf gebruikers wil aanklagen, maar 'klanten die oudere versies blijven gebruiken kunnen worden aangeklaagd voor het inbreuk maken op de rechten van derde partijen'. Dat zegt het bedrijf tegen Apple Insider.

De verbazing bij gebruikers is groot. "Ik krijg net een e-mail van Adobe dat ik niet langer gebruik mag maken van software waar ik voor betaal", zegt gamedesigner Matt Roszak. Onder Adobe's Creative Cloud-pakket vallen onder meer populaire programma's als Photoshop en Premiere Pro.

Dolby

Adobe wil niet zeggen om welke derde partijen het gaat, maar volgens Apple Insider is de mail een gevolg van een rechtszaak tussen Adobe en Dolby. De twee partijen hebben ruzie over de vergoedingen voor het gebruik van Dolby-technieken in Adobe-software.

Voordat Adobe zijn abonnementsdienst Creative Cloud introduceerde, licenseerde Adobe bepaalde technologieën van Dolby met een overeenkomst op basis van het aantal verkochte fysieke exemplaren van programma's op cd-rom of dvd. De bedrijven hebben daarna onderhandeld over een overeenkomst op basis van het aantal gebruikers dat de software daadwerkelijk gebruikt. Volgens Dolby heeft Adobe te weinig royalty's betaald.  

Kijk ook: VR met de Nintendo Switch

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's