Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
Nieuws

VS grijpt in: Grindr in Chinese handen 'risico voor nationale veiligheid'

14 mei 2019 12:03

De Chinese eigenaar van Grindr, een datingapp voor homoseksuelen, moet zijn aandelen in het bedrijf weer verkopen op aandringen van de Amerikaanse overheid. De app zou in Chinese handen een risico vormen voor de nationale veiligheid, oordeelt een speciale commissie van de Amerikaanse overheid.

De commissie voor buitenlandse investeringen CFIUS eist van de Chinese eigenaar Beijing Kunlun Tech Company dat het de app verkoopt voor 30 juni 2020. Een nieuwe eigenaar moet zijn hoofdkantoor in Amerika vestigen.

Ook mag het bedrijf geen toegang hebben tot gegevens over gebruikers van Grindr en geen gevoelige informatie doorspelen naar andere bedrijven en instellingen in China, stelt de commissie.

Gevoelige persoonlijke gegevens

Datingapps bevatten in het algemeen al veel gevoelige persoonlijke informatie - denk aan privéfoto's en chatberichten - maar in het geval van Grindr ligt het extra gevoelig vanwege de seksuele status van gebruikers. Vorig jaar kwam ook naar buiten dat Grindr de HIV-status van gebruikers deelde met derde partijen. 

De Amerikaanse overheid zou mogelijk zorgen hebben over de verspreiding van gegevens van Amerikaanse ambtenaren die Grindr gebruiken, zoals militairen en agenten van de geheime dienst, stelt de Amerikaanse privacyclub Privacy International.

Handelsoorlog

CFIUS houdt in de gaten of er risico's ontstaan voor de nationale veiligheid bij overzeese overnames. De overname van het van oorsprong Amerikaanse Grindr door Kunlun werd in 2018 afgerond; kort daarna werd duidelijk dat het Chinese bedrijf gesprekken voerde met CFIUS. Gisteren maakte Kunlun bekend dat het een deal heeft gesloten met CFIUS.

Als het Kunlun niet lukt om de app te verkopen voor de deadline, dan wordt de app overgedragen aan een curator.

Het ingrijpen komt op een gevoelig moment, middenin de handelsoorlog tussen China en de VS, die deze week weer opnieuw oplaaide met nieuwe importheffingen over en weer.