zonnegevel

Deze gevel is interactief en wekt energie op

29 mei 2019 11:41

Dit zonnepaneel mag gezien worden. De zonnecellen van Studio Solarix hebben vernuftige innovaties, zoals gevelintegratie, een kliksysteem en esthetisch verantwoorde schuine opstelling.

Het Bussumse Studio Solarix ziet een aantal verbeterpunten in de zonnepanelen die nu op de markt te koop zijn. Allereerst combineren ze gevel en paneel tot een geveldeel wat je als bouwer toch al nodig hebt voor waterdichtheid en isolatie. Die toepassing op de gevel levert weer andere mogelijkheden op. Zo is het gelukt om het schuin opstellen voor een beter lichtinval op de fotovoltaïsche cel, niet storend (zoals vaak op een dak), maar juist tot een mooie toevoeging te maken. Dat zie je op de gevel van het regiokantoor van technisch dienstverlener Kuijpers in Helmond.

De energie-opwekkende gevel is ook nog eens interactief. Met de optioneel geïntegreerde leds en sensoren zijn slimme toepassingen te creëren, zoals een lichtontwerp dat reageert op bijvoorbeeld weersomstandigheden. De firma Kuijpers koos voor deze optie, zoals hier te zien.

Meerdere afmetingen en kleuren

Eindelijk zit je niet meer vast aan afmetingen van zonnepanelen. De Solarixpanelen zijn leverbaar in meerdere afmetingen maar ook kleuren en structuren. Net als een normale gevel.

Dat is nog niet het laatste verbeterpunt dat architect Marloes van Heteren en vormgever Reinier Bosch van Studio Solarix aangepakt hebben. Zo is een veel gehoord argument om geen PV-cellen aan te schaffen dat mensen twijfelen of ze na de 6-7 jaar terugverdientijd nog wel op hun adres wonen. Ongeacht de verhoging van de waarde van je huis, zou je met Solarix je panelen gewoon mee kunnen verhuizen.

Het kliksysteem dat dat mogelijk maakt, heeft ook tot gevolg dat deze zonnepanelen gemakkelijk toe te passen zijn op bestaande gebouwen die willen verduurzamen of renovatie.

Solarix zonnegevel
Miniatuurvoorbeeld
Roterende zonnepanelen

Roterende zonnepanelen op het dak