Beeld © EPA
Beeld © EPA
Nieuws

Ban op Huawei in de VS raakt ook Amerikaanse bedrijven

16 mei 2019 17:55

Nu het Chinese Huawei door de VS op een zwarte lijst is gezet raakt dat bedrijven in de hele wereld, ook Amerikaanse.

Dat schrijft persbureau Reuters. De VS hebben Huawei en 70 andere bedrijven op een zwarte lijst gezet. Daardoor kunnen die bedrijven waarschijnlijk geen onderdelen en technologie kopen in de VS zonder toestemming van de overheid.

Eerder was het eveneens Chinese ZTE slachtoffer van een dergelijke maatregel. Nu wordt waarschijnlijk ook Huawei flink geraakt. Het zal volgens een bron die Reuters aanhaalt, de komende jaren niet zomaar de Amerikaanse toeleveranciers kunnen vervangen door Chinese.

Qualcomm, Intel en Apple

Maar ook in de rest van de branche zullen klappen vallen, schrijft het persbureau. Huawei is namelijk een flink concern, vorig jaar behaalde het een omzet van omgerekend 107 miljard dollar. Het kocht in 2018 voor zo'n 11 miljard dollar aan spullen in de VS bij onder meer Qualcomm en Intel. Die bedrijven zien dus een deel van hun omzet verdwijnen.

Verder kunnen bedrijven uit de VS te maken krijgen met vergeldingsmaatregelen door China. Voor Apple is China een belangrijke markt. 

Spionage

Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Zo werkt het volgens de VS samen met de Chinese regering en kan Peking de netwerkapparatuur gebruiken om Amerikanen te bespioneren.

Vanochtend schreef de Volkskrant dat Huawei mogelijk betrokken is bij spionage in Nederland. Het zou een verborgen achterdeur hebben die toegang geeft tot klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in ons land.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden