Beeld © ANP
Beeld © ANP
Lastige vragen

'Facebook heeft moeite met aantrekken techtalent'

17 mei 2019 12:20

Talent staat niet langer in de rij om bij Facebook te kunnen werken. Sinds het Cambridge Analytica-schandaal kiezen programmeurs liever voor een andere werkgever.

Dat verklaren verscheidene voormalige Facebook-recruiters tegenover CNBC. Ging eind 2016 nog bijna 90 procent van de kandidaten voor een functie als programmeur in op een baanaanbod van het sociale netwerk, begin dit jaar was dat gedaald tot ongeveer 50 procent.

Ook bij andere functies is het al lang niet meer vanzelfsprekend dat kandidaten voor Facebook kiezen. Met name studenten van hoogaangeschreven universiteiten, zoals Stanford en Carnegie Mellon, halen hun neus op voor de techgigant.

Cambridge Analytica

Volgens de recruiters betekende het Cambridge Analytica-schandaal een waterscheiding. Begin 2018 bleek dat Cambridge Analytica toegang had gehad tot de gegevens van 87 miljoen gebruikers van Facebook. Het databedrijf gebruikte die informatie onder meer voor de presidentscampagne van Donald Trump.

De voormalige recruiters verklaren tegenover CNBC dat kandidaten voor functies bij Facebook vaker lastige vragen stellen over het privacybeleid van het sociale-mediabedrijf. Het is daardoor moeilijker geworden om vacatures te vervullen.

Trump-aanhanger

Veel mensen kiezen liever voor concurrenten als Google, Microsoft en Amazon die een vergelijkbaar salaris kunnen bieden. Ook startups die naar de beurs gaan of onlangs een beursgang hadden, vissen in dezelfde vijver als Facebook.

Een bijkomend probleem is dat Facebook-werknemers vaker uitkijken naar een nieuwe baan. Behalve het Cambridge Analytica-schandaal zorgt ook de aanwezigheid van Trump-aanhanger Peter Thiel in het Facebook-bestuur er voor dat menigeen zich niet thuis voelt bij het bedrijf.

Aantrekkelijke werkgever

Een Facebook-woordvoerder bagatelliseert de problemen met het werven van nieuw personeel. "Facebook staat regelmatig hoog in de lijstjes van meest aantrekkelijke werkgevers in de tech-industrie", verklaart de zegsman tegenover CNBC.

Like Bright op Facebook voor meer tech-nieuws

Tips: pas deze instellingen op Facebook aan

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Luister de Bright Podcast