Apple, Google en Amazon aangeklaagd voor muziekpiraterij
'Over the rainbow'

Apple, Google en Amazon aangeklaagd voor muziekpiraterij

21-05-2019 09:55 Laatste update: 10:01

De erven van componist Harold Arlen klagen Apple, Amazon, Google, Microsoft en Pandora aan voor het aanbieden van illegale muziek.

Arlen is bekend van klassiekers als Over the Rainbow uit The Wizard of Oz en als componist van A Star is Born uit 1954.

Volgens de aanklacht van de erven Arlen, maken de techbedrijven zich schuldig aan 'enorme muziekpiraterij', met ruim 6000 illegaal gekopieerde opnames, meldt Forbes. De aanklagers eisen een schadevergoeding.

Twee versies

De muziekwinkels van de grote bedrijven bieden inderdaad soms twee versies van hetzelfde album met Arlen-muziek aan. Zo verkoopt Amazon de officiële versie van de muziek van musical Jamaica voor 9,99 dollar, maar is hetzelfde album ook voor 3,99 dollar te vinden.

Het enige verschil tussen de twee is dat de naam van het platenlabel van de cover is gepoetst. Hetzelfde is het geval met een album van Ethel Ennis op Apple Music, met ook een echt en een nep album.

'Hetzelfde als gekopieerde albums'

Volgens de aanklacht zijn de bedrijven er volledig van op de hoogte dat ze ongeautoriseerde muziek verkopen. Volgens de rechtszaak is de verkoop hetzelfde als wanneer iemand met handenvol gekopieerde albums een platenzaak in loopt, ze naast de legitieme albums legt en vervolgens ook nog mag verkopen.

De aanklacht noemt naast de grote techbedrijven ook kleinere muziekdistributeurs die illegale kopieën zouden verspreiden.

Test: wat is de beste muziekdienst?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's