Architectuur

36 uur beton storten voor hoogste toren van Benelux

21 mei 2019 15:07

Voor het hoogste gebouw van Nederland, de Zalmhaventoren, trok een 36 uur durende stoet van betonwagens door Rotterdam.

Net voor het weekend begon het storten van de fundering van de 215 meter hoge toren Zalmhaven. Een onafgebroken stoet betonwagens trok door Rotterdam voor het storten van de fundering van die Zalmhaventoren van architect Cees Dam en partners. Dat storten mag niet onderbroken worden omdat het beton gelijkmatig moet opdrogen. In totaal waren 400 ritten met cementwagens nodig om 3600 kubieke meter beton aan te voeren.

De Zalmhaventoren wordt met 215 meter het hoogste gebouw van Rotterdam, Nederland en de Benelux. Die wordt in bijna vier jaar tijd in de gedempte Zalmhaven gebouwd. Op 25 oktober 2018 ging de eerste paal de grond in. In de flat komen 256 appartementen met bovenop een panoramaterras.

Als de toren af is, zal die wel even de hoogste toren blijven. “In Rotterdam gaat de komende tien jaar niet hoger gebouwd worden dan 300 meter,” zegt hoogbouwexpert Arjen Knoester van de gemeente Rotterdam tegen TV Rijnmond.

Voor een gebouw van 300 meter zal, net als bij de Zalmhaventoren, geheid moeten worden met palen die 65 meter de grond in gaan om op de tweede harde grondlaag te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Hoogste gebouw van Nederland

Nieuwe Zalmhaventoren wordt hoogste gebouw van Nederland