Deze Nederlandse verf gaat opwarming van steden tegen
Verkoeling

Deze Nederlandse verf gaat opwarming van steden tegen

29-05-2019 09:46 Laatste update: 09:48

The Coolest White is een vernuftige Nederlandse oplossing tegen de opwarming van steden.

Zit je te denken aan de aanschaf van een airco? Het wordt warmer en dat is zelfs in ons koude kikkerlandje te voelen. ‘Hittestress’ is in onze ruimtelijke ordening inmiddels iets waar serieus rekening mee wordt gehouden. Architectenbureau UNStudio komt met een vernuftige oplossing en gaat de aarde koelen met iets simpels: verf.

The Coolest White is een super reflecterende verf voor op de gevel van een gebouw waarmee je de opwarming van dat gebouw door de zon vermindert. The Coolest White werkt niet als een spiegel die warmte naar omliggende gebouwen reflecteert maar creëert een schil van warmte rond de gevel die omhoog wegtrekt naar de atmosfeer. Op die manier wordt de absorptie van warmte verminderd, de noodzaak voor airconditioning voorkomen en het ontstaan van zogenaamde urban heat islands kleiner.

“Het eerste gebouw met ongeveer 8.000 vierkante meter gevel is nu in productie in India”, vertelt Philippo Lodi van het Amsterdamse UN Studio die al 2 jaar met de productontwikkeling bezig is. Aangezien de opwarming van de aarde rond de evenaar tot de hoogste temperaturen leidt, is The Coolest White ontwikkeld met Azië en Afrika als klant. Wil je een gebouweigenaar in bijvoorbeeld India zover krijgen zijn metalen façade te voorzien van een coating van The Coolest White, dan zullen de kosten laag moeten zijn.

De prijs van de door UNStudio met de Zwitserse verffirma Monopol ontwikkelde coating is concurrerend door drie uitgangspunten. Allereerst wordt The Coolest White geproduceerd op de locatie waar het ook wordt toegepast, in India en Kenia (die laatste is nog niet in bedrijf). De applicatie van de verf gebeurt alleen industrieel omdat zo maar een kwart van de hoeveelheid verf nodig is. Dat gebeurt niet in de vorm van spray aangezien de daarvoor benodigde vluchtige stoffen duur zijn. De coating is 2,5 keer sterker dan een standaard polyester coating en heeft een levensduur van 40 jaar.

“De wereld moet witter,” zegt poolreiziger Bernice Notenboom. De Noordpool is niet meer het slachtoffer, het is de drijvende kracht geworden achter klimaatverandering. Dat witte ijs kaatste zonlicht terug naar de atmosfeer en hield onze planeet koel.” Al 45 procent (een gebied ter grootte van Europa) is veranderd in zwart zeewater dat warmte absorbeert. Daardoor smelt het overgebleven ijs nog sneller.”