Beeld © ANP
Beeld © ANP
Kat uit de boom kijken

Consumentenbond raadt aankoop Huawei-telefoon nog niet af

21 mei 2019 16:19

Overweeg je een nieuwe Huawei-telefoon te kopen? De Consumentenbond adviseert om de Amerikaanse sancties voor Huawei de komende tijd goed in de gaten te houden. Maar een negatief koopadvies geeft de bond nog niet.

Huawei staat onder grote druk door de restricties die de VS willen opleggen. Het Chinese bedrijf mag binnenkort geen Amerikaanse onderdelen meer kopen en geen gebruik meer maken van Googles Android-systeem voor nieuwe smartphones en tablets.

Toch is de Consumentenbond terughoudend met het geven van een advies over de aanschaf van een Huawei-telefoon. "We hebben de afgelopen dagen kunnen zien dat er eerst hele zware sancties zijn opgelegd aan Huawei, maar dat die sancties ook weer zijn verlicht", aldus een woordvoerder.

Kat uit de boom

Huawei heeft namelijk 90 dagen uitstel gekregen om huidige toestellen en andere apparaten veilig te houden en dus toch nog even Amerikaanse onderdelen te kopen. "Kijk nog even de kat uit de boom. Houd het even goed in de gaten. Maar het gaat ons op dit moment nog te ver om te zeggen: wacht even met het aanschaffen van een toestel", zegt de woordvoerder van de Consumentenbond.

Wel zegt de Consumentenbond dat als blijkt dat het toestel geen beveiligingsupdates meer kan ontvangen, je moet gaan oppassen. "Dat zou wel een kwalijke zaak zijn. Wij pleiten er al lange tijd voor dat toestellen regelmatig voorzien moeten blijven van versie-updates maar ook veiligheidsupdates. Als het zo zou zijn dat de samenwerking tussen Huawei en Google tot stilstand komt, verandert dat de zaak aanzienlijk en zullen we ons standpunt heroverwegen."

Updates

Eerder daagde de Consumentenbond Samsung tevergeefs voor de rechter, omdat het bedrijf volgens de Consumentenbond de telefoons niet lang genoeg ondersteunt met de nieuwste software. Dit heeft als gevaar dat lekken in de software niet gedicht worden en daarmee persoonlijke gegevens kunnen worden gestolen.

Het Belgische equivalent van de Consumentenbond, Test-Aankoop, kwam al wel tot een advies. Test-Aankoop raadt aan om voorlopig te wachten met de aanschaf van een nieuw Huawei-toestel 'tot de zaak is opgehelderd'.