AirSense

DJI-drones krijgen helikopter- en vliegtuigdetectie

22 mei 2019 19:36

DJI gaat zijn drones die meer dan 250 gram wegen, vanaf volgend jaar voorzien van vliegtuig- en helikopterdetectie.

Met de maatregel wil DJI voorkomen dat drones in de buurt van een groter toestel gaan vliegen. De aanpassing zorgt er niet voor DJI-drones automatisch uit de weg gaan als er een vliegtuig of helikopter in de buurt is. Dat blijft een keuze die de bestuurder van een drone zelf moet maken.

Via de dronedetectie, AirSense geheten, krijgen bestuurders van drones een waarschuwing als er een vliegtuig of helikopter in de buurt is. DJI rust zijn nieuwe drones daartoe uit met een zogeheten ADS-B-detector. Dat is een sensor die de signalen kan ontvangen die vliegtuigen en drones uitzenden. De Chinese dronefabrikant voegde deze ADS-B-detector eerder al toe aan zijn professionelere drones, zoals de Matrice 200 en de Mavic 2 Enterprise.

Kilometers afstand

Volgens DJI kan AirSense vliegtuigen en helikopters al op kilometers afstand opmerken, nog voor een dronebestuurder de toestellen kan zien of horen. Als AirSense een vliegtuig of helikopter opmerkt, krijgt de dronepiloot op zijn scherm te zien waar het toestel zich bevindt ten opzichte van de drone.

Omgekeerd werkt het overigens niet: piloten van vliegtuigen en helikopters krijgen geen melding als er een drone in de buurt is. De DJI-drones zenden zelf geen ADS-B-signaal uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is na Huawei ook het Chinese dronemerk DJI de klos?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronemaker DJI past software tegen drones bij vliegvelden aan