© Tesla

'AutoPilot van Tesla slechter in wisselen van rijbaan dan mens'
Gevaarlijk

'AutoPilot van Tesla slechter in wisselen van rijbaan dan mens'

22-05-2019 20:02 Laatste update: 23-05-2019 08:06

De AutoPilot-optie waarmee Tesla’s automatisch van rijbaan kunnen wisselen, werkt niet goed en is een potentieel gevaar voor de veiligheid van automobilisten.

Dat stelt het Amerikaanse Consumer Reports dat de vorige maand toegevoegde functionaliteit testte. De organisatie schrijft dat de nieuwe optie ‘veel minder competent is dan een menselijke bestuurder’.

“De feature snijdt auto’s af zonder genoeg ruimte te bieden en haalt zelfs andere auto’s in op manieren die in strijd zijn met de wet”, aldus Consumer Reports. Als gevolg daarvan moet de automobilist vaak ingrijpen om te voorkomen dat het systeem verkeerde beslissingen neemt.

“Het systeem zou de bestuurder moeten helpen, maar in de praktijk is het precies andersom”, zegt Jake Fisher van de consumentenorganisatie. Hij noemt het systeem ‘bijziend’: remlichten en knipperlichten lijkt de feature bijvoorbeeld niet te herkennen.

Zonder stuur

De harde kritiek van Consumer Reports is pijnlijk voor Tesla. Vorige maand verklaarde ceo Elon Musk dat Tesla-auto’s nog dit jaar volledig zelfstandig kunnen rijden. Binnen twee jaar wil hij een Tesla op de markt brengen zonder stuur.

Bekijk: AutoPilot is nog geen aanrader