Beeld © Panic
Beeld © Panic
Met zwengeltje

Softwaremaker Panic lanceert opvallende game-handheld

23 mei 2019 11:15

Softwaremaker Panic komt met een schattige, knalgele game-handheld met een zwengel aan de zijkant.

Panic werd groot met professionele Mac-software als Transmit en Coda, maar gaf in 2016 ook de game Firewatch uit. Nu komt de studio met zijn eigen game-handheld, de knalgele Playdate. Een Game Boy-achtig apparaatje van 7,5 bij 7,5 centimeter, met een klein zwartwit-schermpje, d-pad en twee actieknoppen. En het meest opvallend: aan de zijkant zit een zwengeltje, dat in de zijkant van de Playdate kan worden geklapt.

Het zwengeltje is er niet om het apparaatje op te laden, maar als nieuwe manier om games te besturen. Dat biedt unieke games zoals Crankin’s Time Travel Adventure van Katamari Damacy-maker Keita Takahashi. In het spel reizen spelers door de tijd door het zwengeltje voor en achteruit te draaien.

Zeer beperkte oplage

Naast Takahashi maken in totaal 12 indie-ontwikkelaars games voor het eerste 'seizoen' van Playdate, zoals Zach Gage, Bennett Foddy en Shaun Inman. De games verschijnen niet los, ze zitten bij de prijs van de Playdate in.

Elke week wordt er een nieuw spelletje naar de het apparaatje gedownload. Vermoedelijk krijgt het apparaatje bij succes nieuwe seizoenen met games van andere ontwikkelaars.

Synthesizers

De Playdate is ontworpen in samenwerking met het Zweedse Teenage Engineering, vooral bekend van zijn synthesizers met opvallend design. Panic brengt de Playdate begin 2020 uit, in 'zeer beperkte oplage'. De Playdate kost inclusief de eerste 12 games 149 dollar.

Review: virtual reality met de Nintendo Switch