Samsung wekt portretfoto's tot leven met AI
Net echt

Samsung wekt portretfoto's tot leven met AI

23-05-2019 15:58 Laatste update: 15:58

Samsung kan foto's van gezichten en portretschilderijen met kunstmatige intelligentie realistisch laten bewegen. Er is zelfs maar één foto nodig.

Kunstmatige intelligentie kan al langer op basis van heel veel bestaand videomateriaal een realistisch ogende nep-versie van iemands gezicht maken: de zogenoemde deepfake. Onderzoekers van Samsung hebben nu een methode ontwikkeld die genoeg heeft aan één enkele foto.

De kunstmatige intelligentie bekijkt een foto van een gezicht en herkent expressieve kenmerken zoals ogen, mond, neus, wenkbrauwen en kaak. Op basis van die ene foto kan de AI dan een volledig bewegend, sprekend en draaiend gezicht genereren. Het resultaat is zeker gezien de minieme hoeveelheid overtuigend, hoewel verre van vlekkeloos.

Als voorbeeld animeerden de onderzoekers bekende afbeeldingen: de Mona Lisa en portretfoto's van Albert Einstein, Marilyn Monroe en Salvador Dalí. Als de technologie van Samsung meer informatie over een gezicht krijgt, leidt dat tot nepvideo's met "meer realisme en een waarheidsgetrouwer uiterlijk". Bij één afbeelding 'raadt' de kunstmatige intelligentie immers hoe iemand er vanuit een andere hoek uitziet, bij meer data weet het systeem het zekerder.

Bekijk ook: Wat zijn deepfakes?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's