Archieffoto Beeld © ANP
Archieffoto Beeld © ANP
Eerste kwartaal

Facebook verwijderde dit jaar al 2,2 miljard nepaccounts

23 mei 2019 20:35

Facebook verwijderde in het eerste kwartaal van dit jaar al 2,2 miljard nepaccounts van zijn sociale netwerk.

In het vierde kwartaal van Facebook werden 1,2 miljard nepaccounts gewist, meldt het bedrijf in zijn transparantiecijfers. Een flinke toename: in het eerste kwartaal va 2018 verwijderde Facebook nog 583 miljoen accounts. Bij elkaar opgeteld verwijderde Facebook het afgelopen halfjaar in totaal 3,4 miljard accounts, dubbel zoveel als in het halfjaar ervoor.

Facebook heeft in totaal ruim 2,2 miljard actieve, echte accounts. Het is voor het eerst dat het aantal verwijderde nepaccounts het aantal echte gebruikers benadert. De overgrote meerderheid van de nepaccounts is volgens Facebook binnen enkele minuten na registratie verwijderd. Daarom worden die accounts niet meegeteld als maandelijks actieve accounts.

Verwijderde berichten rond drugs en wapens

Facebook verwijderde in de eerste drie maanden van dit jaar ook ruim 1,5 miljoen berichten die de verkoop van drugs of wapens promootte. Ook wordt het bedrijf steeds beter in het automatisch detecteren van haatdragende berichten. In het eerste kwartaal van dit jaar detecteerde Facebook 65 procent van de haatberichten voordat iemand daar melding van hoefde te doen. Dat was 38 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Berichten met gewelddadige en schokkende beelden detecteert Facebook naar eigen zeggen in bijna 99 procent van de gevallen. Maar niet in het geval van bijvoorbeeld live video's, wat bijvoorbeeld bleek tijdens de aanslag op twee Nieuw-Zeelandse moskeeën eerder dit jaar. De schutter zond de aanslagen live uit via Facebook, en werd daarbij niet tegengehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook legt voortaan uit waarom je berichten ziet