Beeld © AFP
Beeld © AFP
Stalking

'Snapchat-medewerkers bespioneerden gebruikers'

24 mei 2019 12:52

Medewerkers van Snapchat hebben misbruik gemaakt van interne software om gebruikers te bespioneren. Dat verklaren twee ex-medewerkers van Snapchat tegenover Motherboard.

De medewerkers maakten gebruik van een interne tool, waarmee zij toegang hebben tot gebruikersgegevens, waaronder opgeslagen Snaps, telefoonnummers, e-mailadressen en locatie-informatie. Snaps (foto's of video's) verdwijnen na ontvangst of anders na 24 uur als ze niet worden opgeslagen.

Snapchat-medewerkers hebben onder meer de tool SnapLion tot hun beschikking. Dat programma werd oorspronkelijk ontwikkeld om informatie over gebruikers te verzamelen als opsporingsdiensten daar opdracht toe geven. Daarnaast hebben ook de afdeling 'spam en misbruik' en 'security'-toegang tot SnapLion.

Kindermisbruik

Uit e-mails waarop Motherboard de hand heeft weten te leggen, blijkt dat SnapLion bijvoorbeeld wordt gebruikt om mogelijk kindermisbruik op te sporen. Ook wordt de tool ingezet als er sprake lijkt te zijn van pestgedrag door gebruikers.

Behalve voor allerhande legitieme toepassingen kunnen medewerkers de tool ook misbruiken om Snap-gebruikers te bespioneren. Volgens een van de voormalige ex-medewerkers is dat "enkele keren" gebeurd. Hoe groot de omvang van het misbruik van SnapLion precies is, is onduidelijk.

Exen stalken

Het gebeurt vaker dat medewerkers van techbedrijven hun positie misbruiken om toegang te krijgen tot gebruikersgegevens. Vorig jaar berichtte Motherboard dat Facebook verscheidene medewerkers had ontslagen omdat zij gebruikersdata misbruikten om vrouwen of hun ex-partners te stalken.

Eind 2014 ontstond er ophef over de functionaliteit waarmee Uber-medewerkers de locatie van gebruikers in de gaten konden houden. Deze feature, intern de God-modus genoemd, werd onder meer misbruikt om exen, beroemdheden en politici te volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snapchat verwijdert porno-lenzen uit app