KPN-topman Maximo Ibarra. Beeld © ANP
KPN-topman Maximo Ibarra. Beeld © ANP
Nieuws

Huawei levert software aan KPN voor beheer klantdata

25 mei 2019 12:21

Telecombedrijf KPN staat in de spotlights omdat het in zee wil met het omstreden Chinese techbedrijf Huawei voor de aanleg van 5G. Huawei levert software waarmee KPN gegevens van klanten beheert, bevestigt een woordvoerder berichtgeving van Trouw.

Het Chinese bedrijf is namelijk de 'Solution Provider' van KPN, het bedrijf dat belangrijke software levert en ook onderhoudt, schrijft de krant

Huawei werd door KPN ingeschakeld nadat het bedrijf in 2013 marktaandeel had verloren en veel klanten ontevreden waren over trage en verouderde IT-systemen. Huawei werd ingehuurd om 'de digitale transformatie' uit te voeren, blijkt uit een document dat de krant in handen kreeg.

Beveiligde omgeving

Dat kwam erop neer dat IT-systemen van KPN werden overgeplaatst naar software van de Chinezen. Het onderhoud gebeurt dus ook door Huawei. Daarvoor krijgt het bedrijf toegang tot het systeem, laat een woordvoerder weten. 

"Deze toegang wordt geautoriseerd, gemonitord en vastgelegd als onderdeel van ons securitybeleid. In deze beveiligde omgeving is het niet mogelijk dat leveranciers ongeautoriseerd bij onze klantgegevens kunnen", meldt zij. 

Het bedrijf heeft de beveiligingsmaatregelen voor de omgang met leveranciers recent nog aangescherpt, voegt zij nog toe. 

5G-netwerk

KPN wil Huawei ook als bouwer van het 5G-netwerk. Het Chinese bedrijf wordt alleen wel uit de kern van het netwerk geweerd. Omdat dit gevoeliger is voor spionage, wil KPN dit door een westerse fabrikant laten doen.

Huawei ligt onder een vergrootglas omdat de Verenigde Staten zeggen dat de Chinese geheime dienst via apparatuur van Huawei spioneert in het westen. Daar is overigens nog nooit bewijs voor geleverd.

Het bezorgt telecomproviders wel kopzorgen, omdat Huawei een grote speler is op de markt. Zo kwam Vodafone recentelijk ook in het nieuws, omdat in 2012 een 'kwetsbaarheid' in apparatuur van Huawei voor het bedrijf werd gevonden. Dat was volgens de twee bedrijven het gevolg van een 'fout' van de Chinezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN in zee met omstreden Huawei voor aanleg 5G-netwerk

In midden machtstrijd

Huawei is midden in de strijd om wereldheerschappij op techgebied tussen de beide grootmachten beland, bleek deze week nog maar eens. De sancties die sinds half mei tegen Huawei gelden, worden waarschijnlijk opgeheven als er een handelsdeal wordt gesloten tussen China en de VS.

Sinds vorige week mogen Amerikaanse bedrijven niet leveren aan Huawei, wat grote gevolgen kan hebben voor netwerken en telefoons waarin Huawei-producten zitten. Die sancties zijn overigens met 90 dagen uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS krabbelt een beetje terug: sancties tegen Huawei tijdelijk verzacht