© Amber Alert Nederland

Extra hulp bij vermist kind: Amber Alerts ook op pinautomaten te zien
Bereik vergroten

Extra hulp bij vermist kind: Amber Alerts ook op pinautomaten te zien

27-05-2019 05:06 Laatste update: 06:30

Als er een zorgwekkende vermissing van een kind is en er wordt daarvoor een Amber-alert of Vermist Kind Alert afgegeven, dan zullen die voortaan ook op zo'n 300 Nederlandse pinautomaten te zien zijn.

Op die automaten zullen screensavers te zien zijn met foto's en gegevens van een vermist kind waarvoor een alert is uitgegeven.

Trekpleisters

Het gaat volgens Amber Alert Nederland om pinautomaten op onder andere Schiphol en Rotterdam Airport, in meerdere grote winkelcentra, in de vestigingen van Holland Casino en op drukbezochte toeristische trekpleisters. 

Een voorbeeld van een Amber Alert op een pinautomaat.

Wereldprimeur

Bij een Amber Alert is het leven van een vermist of ontvoerd kind in direct gevaar, bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstig zorgen over het welzijn van een kind. 

Volgens Amber Alert Nederland is het een wereldprimeur: niet eerder stelden banken waar dan ook ter wereld hun betaalautomaten ter beschikking voor het opsporen van vermiste kinderen.

Amber Alert: wanneer wel, wanneer niet en waarom?

Bereik vergroten

"Als er een AMBER Alert of Vermist Kind Alert wordt gedeeld, willen we graag zo veel mogelijk hulp van burgers bij onze zoektocht”, zegt Izanne de Wit, Hoofd Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie. Daarom is het mooi dat deze pinautomaten nu worden toegevoegd aan de middelen die we hebben om de alerts te tonen. Dat helpt ons om ons bereik verder te vergroten."

Sinds begin deze maand is ook een aanmeldcampagne ‘Wie weg is, is gezien’ al te zien op de schermen van de pinautomaten. In die campagne worden burgers aangespoord zich aan te melden voor de ontvangst van AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts, en kunnen bedrijven en organisaties zich aanmelden om AMBER Alert-partner te worden en toekomstige AMBER-alerts te delen op hun website, publieke schermen of in een app.