Afkicken van internet: steeds meer jongeren op 'digital detox'
Vakantie zonder telefoon

Afkicken van internet: steeds meer jongeren op 'digital detox'

27-05-2019 14:02 Laatste update: 17:18

Instagram, Facebook, Twitter en Whatsapp: ze gaan 24/7 door. Geen wonder dat bijna elke jongere zich dagelijks op het internet bevindt. Om even te ontsnappen van de onlinewereld bieden steeds meer reisbureaus een 'digital detox' aan. Maar zitten jongeren wel te wachten op een vakantie zonder telefoon en internet?

Jongeren tot 25 jaar zijn veel online. 95 procent maakt iedere dag gebruik van internet. 99 procent doet dat vooral op de telefoon, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat kost natuurlijk veel tijd en energie. Om even tot jezelf te komen, bieden steeds meer reisbureaus tegenwoordig een digital detox – een internetloze vakantie – aan.

Behoefte aan rust

Retreat advisor Happy Soul Travel merkt dat de vraag naar digital detox-reizen toeneemt. "Mensen zijn steeds drukker met werk en wat er om hen heen gebeurt. Het privéleven belandt vaak op de laatste plek", vertelt Renske Bode van het reisbureau. "Daarom is het fijn om af en toe een moment te nemen om bewust uit te tunen en tijd te nemen voor jezelf."

Telefoon inleveren

Happy Soul Travel biedt allerlei relax-vakanties aan in verschillende categorieën, zoals yoga, mindfulness en ayurveda. "Je hoeft bijna nooit echt je telefoon in te leveren – zo streng is het ook weer niet. Maar het idee is wel dat je je ervan bewust wordt en hem zelf weglegt."

"In Italië hebben we wel een echte digital detox-vakantie. Daar is geen 4G en geen WiFi", vult oprichter Monique Jansse aan. Zelf heeft ze tijdens een retreat ook ooit acht dagen haar telefoon ingeleverd. "Wat een verademing was dat. De eerste tien minuten waren lastig en gek, maar daarna kom je echt los. Heerlijk! Sindsdien ben ik me ook thuis bewuster van hoe ik m'n telefoon gebruik."

Meer twintigers

Renske merkt dat hun klanten steeds jonger worden. "Ik zie nu ook begin-twintigers tussen de reizigers. Zij hebben het tegenwoordig ook druk. Waar burn-outs eerst nog een dertigersprobleem waren, zijn er nu ook twintigers die ermee kampen. Voor hen is het extra moeilijk om de telefoon weg te leggen; zij kunnen zich niet eens meer een leven zonder mobiele telefoon herinneren."

Interactie

Mediapsycholoog Mischa Coster bevestigt dat: "Mobiele telefoons werken op zo'n manier op ons brein dat het lastig is om ze weg te leggen. Het lijkt een beetje op een verslavingsmechanisme. Het gaat ons niet eens zozeer om het verkrijgen van info, maar met name om de interactie met anderen."

Geluksshotjes

Die reacties vormen volgens Mischa een soort 'geluksshotjes' die we willen blijven krijgen. "Als je onzeker bent heb je die extra nodig. Zo wordt het een gewoonte", vertelt hij aan EditieNL. Geforceerd worden om je telefoon weg te leggen op vakantie kan een goede oplossing zijn. "In eerste instantie krijg je dan misschien een naar gevoel, the fear of missing out. Maar daarna accepteer je dat het gewoon zo is en wordt het fijn. Daarna word je toch weer benieuwd en ben je misschien geneigd met iemand anders mee te kijken op de telefoon."

Bekijk hier de video: