Huawei registreert merken voor besturingssysteem in EU
Ark OS

Huawei registreert merken voor besturingssysteem in EU

28-05-2019 18:55 Laatste update: 19:05

Huawei heeft verscheidene merken gedeponeerd voor een mogelijk Android-alternatief bij het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Het gaat om de merken Huawei Ark OS, Ark en Ark OS. De Chinese telecomgigant legde de merken op 24 mei vast, meldt Android Headlines. Volgens de site zou Huawei de naam Ark OS wel eens kunnen kiezen voor zijn Android-alternatief. Andere mogelijke namen voor het besturingssysteem zijn: Kirin OS en HongMeng OS.

Door de recente sancties die de Verenigde Staten uitvaardigden tegen Huawei zet het bedrijf nu vaart achter de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem. Richard Yu Chengdong, hoofd van de smartphone-divisie van Huawei, verklaarde vorige week dat het systeem tussen de herfst van dit jaar en de lente van 2020 klaar kan zijn.

Het nieuwe OS moet onder meer gebruikt gaan worden op smartphones, computers, tablets, tv's, wearables en in auto's.

Handelsakkoord

Omdat de Amerikaanse overheid Huawei op een zwarte lijst heeft geplaatst, mogen Amerikaanse bedrijven geen technologie meer leveren aan het bedrijf. De meest in het oog springende producten die Huawei daardoor niet meer kan gebruiken, zijn de chips van onder meer Qualcomm en Intel en de Android-versie van Google.

Vorige week liet de Amerikaanse president Donald Trump doorschemeren dat de sancties tegen Huawei mogelijk kunnen worden opgeheven als de Verenigde Staten en China een handelsakkoord sluiten.

De tech-oorlog tussen de VS en China