VS verplicht invullen accounts social media bij visumaanvraag
Controle

VS verplicht invullen accounts social media bij visumaanvraag

03-06-2019 08:21 Laatste update: 08:34

Vrijwel iedereen die voortaan een reisvisum aanvraagt voor de VS moet verplicht zijn gebruikersnamen op sociale media, e-mailadressen en telefoonnummers opgeven.

De nieuwe regelgeving werd vorig jaar al voorgesteld, maar is nu van kracht. Voorheen waren alleen visa-aanvragers die extra screening vereisten, bijvoorbeeld omdat ze naar landen afgereisd waren, waar terroristische groeperingen actief zijn, verplicht om deze gegevens op te geven.

Nu geldt het voor vrijwel iedereen die naar de VS reist voor werk, studie of plezier. Je bent verplicht om al je sociale-medianamen, emailadressen en telefoonnummers van de laatste vijf jaar op te geven bij de aanvraag van een visum. Alleen bepaalde diplomaten en officiële visa-aanvragers zijn uitgezonderd voor deze regel.

Naast Amerikaanse sites zoals Facebook, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, Reddit, Tumblr, Twitter en YouTube ben je ook verplicht de gegevens van sociale media in je eigen land op te geven. Liegen over je gegevens heeft volgens de Amerikaanse overheid 'serieuze gevolgen'.

Deze regelgeving bekend als 'extreme vetting' oftewel 'extreme doorlichting' is onderdeel van de plannen van president Trump om immigratie strenger aan te pakken.

Dit kan er beter aan Instagram:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's