Beeld © Apple
Beeld © Apple
Muis en extra scherm

Dit kan je straks allemaal met je iPad

4 juni 2019 11:52

Van alle aankondigingen die Apple maandag deed, waren de grootste veranderingen voor de iPad. Zo krijgen iPads een eigen besturingssysteem en kun je binnenkort een muis of een usb-stick aansluiten.

Apple heeft maandagavond op de ontwikkelaarsconferentie WWDC veel nieuws aangekondigd. Zo komt er een Mac Pro met bijzondere specificaties en uiterlijke overeenkomsten met een kaasrasp en krijgt de iPhone een donkere modus en een swipend toetsenbord.

Maar de meeste vernieuwingen gingen over de iPad. Na een update naar het nieuwe iPadOS deze herfst kan je ineens veel meer met de tablet. De update verschijnt voor vrijwel alle iPads die uitgekomen zijn na september 2014.

Eigen besturingssysteem

De grootste verandering vindt plaats achter de schermen: de iPad krijg zijn eigen besturingssysteem, iPadOS. Daarmee is de tablet dus niet langer een grotere versie van een iPhone.

Met deze ontwikkeling moet het makkelijker worden om apps voor de iPad te ontwikkelen en om iPad-apps naar Mac-apps om te zetten. De tablet moet meer als een laptop aan gaan voelen, door meer opties voor widgets en multitasking. Ook gaat de Bestanden-app meer overeenkomsten vertonen met Finder, zoals een kolomweergave.

USB-stick

Het wordt voor het eerst mogelijk om USB-sticks en SD-kaarten aan een iPad te verbinden en bestanden van de stick te lezen en naar het interne geheugen over te plaatsen. Apple heeft dit altijd tegengehouden uit angst voor onder meer virussen, maar gaat nu toch overstag.

Het wordt ook mogelijk om direct via een kabel foto's te importeren en bewerken van een professionele camera.

Ondersteuning voor muis

Om het iPad-is-een-laptop-verhaal af te maken, wordt het zelfs mogelijk om een usb- of bluetooth-muis aan te sluiten. Apple vertelde daar tijdens de presentatie niks over, maar ontwikkelaar Steve Troughton-Smith zag dat de mogelijkheid er is via de Toegankelijkheid-instellingen.

Dit menu is bedoeld voor mensen met een fysieke beperking, maar kan natuurlijk door iedereen gebruikt worden.

Kijk ook: de nieuwe iPad Mini

Extra scherm

Bovendien kan de iPad gaan dienen als een extra scherm voor Apple-computers, zoals de iMac Pro of MacBook Air. Dit was al mogelijk via een app van derden, maar Apple gaat het nu standaard aanbieden onder de naam Sidecar in de nieuwe macOS-update.

Ook wordt het mogelijk om de iPad als tekentablet te gebruiken. Daarmee wordt het een concurrent van Wacom en Huion. De vertragingstijd van de Apple Pencil wordt verminderd van 20 milliseconde naar 9 milliseconde.

Knippen en plakken

Verder krijgt de iPad verschillende handige snelkoppelingen. Bij het selecteren van tekst komt niet meer het loopje in beeld. Knippen kan door met drie vingers tegelijkertijd te knijpen, om daarna weer drie vingers uit elkaar de duwen voor te plakken.

Alle updates worden in één klap doorgevoerd bij de introductie van iPadOS, in het najaar. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal zijn, maar waarschijnlijk halverwege september rond de lancering van de nieuwe iPhones.

Kijk ook: review nieuwste iPad Pro

Volg Bright op YouTube voor onze video vanaf Apple-event WWDC 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit is er nieuw in iOS 13: donkere modus en swipend typen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Peperdure Mac Pro wordt aangezien voor kaasrasp