Deze privacy-verbeteringen komen naar iPhones
Minder data delen

Deze privacy-verbeteringen komen naar iPhones

04-06-2019 15:51 Laatste update: 17:57

Apple begint privacy steeds meer als dienst aan te bieden en zet met de aanstaande update naar iOS 13 zijn beste beentje voor. Een overzicht van alle nieuwe privacy-functies.

Apple moet het de komende tijd steeds meer van zijn diensten hebben en één van de speerpunten daarbij is privacy. Dat lijkt een slimme zet, want de grote concurrenten van Apple hebben in meer of mindere mate de gegevens van de gebruiker nodig om geld te verdienen. Dat geldt niet voor Apple. Het bedrijf maakt het steeds moeilijker voor zowel zichzelf als andere bedrijven om informatie over gebruikers te verzamelen.

Die missie zorgt de komende tijd voor allerlei nieuwe functies voor iOS, die in veel gevallen ook op macOS, watchOS en tvOS beschikbaar zullen zijn.

Inloggen met Apple

De nieuwe inlogdienst Sign in with Apple is waarschijnlijk de grootste stap op privacygebied die Apple de afgelopen jaren heeft gezet, ook al lijkt hij klein. Het was immers al makkelijk om in te loggen bij nieuwe apps en diensten met een Google- of Facebook-account. Maar Apple doe het anders: wie met Apple ergens een account aanmaakt, geeft geen persoonlijke gegevens weg zonder het te weten. De data van de klant worden niet gebruikt om een gedragsprofiel aan te maken of om de gebruiker te volgen.

Gebruikers kunnen zelf kiezen welke gegevens zij aan een app of site geven in ruil voor een account. Zelfs het e-mailadres is veilig: Apple maakt voor elke app en elke site een apart e-mailadres aan, dat mailtjes doorstuurt naar het hoofdadres van de gebruiker. Wie is uitgekeken op een bepaalde app of dienst, kan dat aparte adres simpelweg intrekken. Ook wordt tweestapsverificatie bij het aanmaken van een account automatisch geactiveerd, met Face ID of Touch ID als extra controle.

Sign in with Apple werkt zowel voor apps op iOS, de Mac en Apple TV als in Safari op Mac en iOS. Sterker nog: ontwikkelaars die in hun app een login-functie via bijvoorbeeld Google of Facebook aanbieden, zijn vanaf iOS 13 verplicht om ook de methode van Apple in te bouwen. De methode van Apple heeft ook een ingebouwde bot-detectie, zodat kwaadwillenden geen nep-accounts via Apple kunnen aanmaken.

Locatie één keer delen

De gps-locatie van de gebruiker is één van de meest gevraagde en misbruikte stukjes data die een telefoon genereert. Apps die de locatie van de gebruiker niet of nauwelijks nodig hebben, vragen die toch op. Apple had dit al deels aan banden gelegd: gebruikers moeten altijd eerst toestemming geven, en standaard wordt de locatie alleen gedeeld als de betreffende app actief is.

Nu krijgt iOS ook de mogelijkheid om eenmalig de gps-locatie te delen. Elke keer dat de app daarna de locatie wil, moet de gebruiker daar weer toestemming voor geven.

Daarnaast houdt iOS voortaan een rapport bij van alle apps die gps-data gebruiken, wanneer en waarvoor. Het wordt bovendien onmogelijk om de locatie van gebruikers stiekem via een andere methode te volgen, zoals dat nu bijvoorbeeld nog via wifi of bluetooth gebeurt. Apple gaat misbruik van stiekeme lokaliseringsmethoden op basis van ip-adres en bluetooth-data aan banden leggen.

Slimme beveiligingscamera via iCloud

Veel slimme beveiligingscamera's komen met een abonnement, zodat de camera automatisch begint met opnemen als er iets gebeurt. Die beelden staan opgeslagen op de servers van de makers van de camera, maar wie kijkt er verder naar? Onlangs bleek nog dat Amazon-medewerkers konden meekijken met de slimme camera's van het bedrijf.

Apple laat gebruikers nu kiezen voor iCloud als opslagplaats voor de beelden van hun slimme camera. De beelden worden versleuteld opgeslagen en 10 dagen bewaard voor iedereen met een betaald iCloud-abonnement, vanaf 3 euro per maand. Videobeelden worden geanalyseerd op beweging door een Apple TV of iPad die in huis ligt, en Apple belooft dat het zelf geen toegang tot de beelden heeft.

Voorspellend typen in het Nederlands

Het ingebouwde toetsenbord van iOS krijgt eindelijk voorspellend typen in het Nederlands. Boven het toetsenbord komen tijdens het typen suggesties van wat de gebruiker typt, zodat die sneller kan tikken. Het toetsenbord leert van het gebruik, en stelt zelfs de emoji voor die mensen het liefst gebruiken. Ook kan er voortaan swipend worden getypt, zonder de duim van het toetsenbord te halen.

Handig, maar is het beter voor de privacy? Jazeker: tot nu toe moest er voor voorspellend Nederlands typen en swipen een SwiftKey-toetsenbord of Gboard van Google worden geïnstalleerd. In principe kunnen zulke toetsenborden alles uitlezen wat de gebruiker intypt. Ze beloven dat niet te doen, maar bij Apple ben is de gebruiker zeker van zijn zaak: de voorspelling wordt op het apparaat zelf geregeld, zonder verdere toegang tot de toetsaanslagen te vragen.

Extra veilige apps voor kinderen

Apps die op kinderen zijn gericht mogen in iOS 13 geen trackers van derde partijen meer bevatten, en ook geen advertenties. Ook mogen apps voor kinderen geen analytics meer verzamelen, en dus niet meer opnemen hoe kinderen apps gebruiken.

Kijk ook: de beste nieuwe functies van iOS 13

Bright doet verslag van Apple-event WWDC. Volg de updates via Twitter, Instagram en Facebook. Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal.