© Floris Heuer

Bright en Bright Makers brengen maakonderwijs naar basisscholen

Bright en Bright Makers brengen maakonderwijs naar basisscholen

05-06-2019 13:06 Laatste update: 15:53

Met Bright Makers start Bright een unieke samenwerking om makend leren naar meer basisscholen te brengen.

Bright Makers is een samenwerking tussen Bright, Kleinkunstig en Grote Broer Kunsteducatie. Kleinkunstig is de grootste Nederlandse aanbieder van workshops rond maken en knutselen, Grote Broer richt zich op kunstworkshops in het onderwijs. "Met Bright Makers komen beide onderwerpen samen, omdat de combinatie tussen techniek en kunst erg belangrijk is om creativiteit en exploratief denken bij kinderen aan te sporen", zegt Albert Barth van Bright Makers.

"Kinderen zijn heel handig met onze smartphones en tablets, maar zelf iets maken met tech is machtiger. Ik hoop dat ook de basisschool van mijn kinderen hier warm voor loopt", zegt Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande over Bright Makers.

Zelf aan de slag

Met workshops op scholen wil Bright Makers kinderen niet alleen leren hoe techniek werkt, maar vooral hoe ze er zelf mee aan de slag kunnen. "Denk bijvoorbeeld aan het oude ambacht van origami-vouwen gekoppeld met elektrische geheugendraadjes, zodat je met origami robots kan maken", zegt Barth. "Een soort twist: die dingen horen eigenlijk niet bij elkaar maar juist dat is maken: dingen combineren die je niet bij elkaar verwacht, dán krijg je leuke dingen."

Het is ook hard nodig om kinderen met hun handen bezig te krijgen, want de vraag naar technisch geschoolden stijgt. En ook onder scholieren stijgt de interesse: dinsdag bleek dat meer dan de helft van de jongeren later in een technisch of exact vak aan de slag wil. "Met Bright Makers gaan we de creativiteit en het genot van techniek al op jonge leeftijd overbrengen, zoals Bright dat ook al doet met al het nieuws rondom technologie", zegt Barth.