Nieuwe interactieve laserkunst van Daan Roosegaarde
Laser-installatie

Nieuwe interactieve laserkunst van Daan Roosegaarde

05-06-2019 15:01 Laatste update: 16:11

De nieuwe installatie van de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde heet SYNC en is gemaakt in samenwerking met automerk BMW. Het kunstwerk met blauwe lasers gaat op 13 juni in première.

De nieuwste installatie Sync van Daan Roosegaarde bestaat uit blauwe lijnen van laserlicht. Wanneer je op het flexibele membraan stapt en zo de vloer laat indeuken, komen de lijnen naar je toe. Als meer mensen de vloer betreden ontstaan er verlichte plekken die je moet delen. Roosegaarde wil de bezoeker gedeelde verantwoordelijkheid voor de toekomst laten ervaren.

Wat heeft die blauwe ruimte te maken met automaker BMW? In het ontwerpproces van een autointerieur voor een zelfrijdende auto is zo’n kunstwerk een waardevolle verkenning. Voor de samenwerking kwamen twee Nederlandse topontwerpers bij elkaar: Daan Roosegaarde en Adrian van Hooydonck, hoofd design bij BMW.

Autonome auto’s hebben sterke interactie tussen mensen, voertuigen en hun omgeving nodig om foutloos door een stad te rijden. Volgens het duo is in de huidige maatschappij het principe van connectiviteit ook de sleutel tot menselijke interactie. Zo laat Sync dus het belang van menselijke verbinding en connectiviteit zien.

De installatie Sync is voor het eerst te zien op Art Basel in Zwitserland, van 13 tot 16 juni.