Beeld © Getty
Beeld © Getty
Ook 'superaandelen' onder vuur

Meerderheid Facebook-aandeelhouders wil van Zuckerberg af

5 juni 2019 14:57

Een meerderheid van de reguliere aandeelhouders van Facebook wil dat het bedrijf een onafhankelijke voorzitter aanstelt.

Tijdens Facebooks jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemde 68 procent van de reguliere investeerders voor een onafhankelijke bestuursvoorzitter, meldt Business Insider op basis van de stemming. Vorig jaar stemde nog 51 procent voor een nieuwe voorzitter. Het gaan om aandeelhouders die niet management of het bestuur van Facebook zitten.

Momenteel is Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg ook voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf. Bovendien heeft Zuckerberg 'superaandelen', met meer stemrecht. Zuckerbergs macht binnen Facebook is daarom vrijwel onaantastbaar.

Het voorstel van een onafhankelijke aandeelhouder werd door Zuckerbergs beslissende macht over de aandelen afgeschoten. Veel aandeelhouders zijn echter niet tevreden met de manier waarop Zuckerberg zijn bedrijf door de reeks schandalen van de afgelopen tijd heeft geleid. Ze willen dat Zuckerberg net als veel andere CEO's van beursgenoteerde bedrijven aansprakelijk kan worden gehouden door de raad van bestuur.

Ook 'superaandelen' onder vuur

Nog eens 83,2 procent van alle reguliere aandeelhouders stemde voor een voorstel om te stoppen met twee soorten aandelen; de normale aandelen en de 'superaandelen'. Reguliere aandeelhouders hebben aandelen klasse A, met 1 stem per aandeel. Aandeelhouders klasse B krijgen 10 stemmen per aandeel en al die aandelen zijn in handen van de top van Facebook. Zuckerberg alleen bezit ruim 75 procent van alle klasse B-aandelen, en heeft daarmee 60 procent van het stemrecht.

Activistische aandeelhouders vinden dat hun boodschap is overgekomen. "Mark Zuckerberg en het bestuur van Facebook moeten naar de aandeelhouders luisteren. Arrogantie is geen vervanger van goed zakelijk leiderschap", zegt Michael Connor van investeringsbedrijf Open Mic.

"Investeerders zijn duidelijk bezorgd en willen verandering", zegt Jonas Kron van het de activistische aandeelhouder Trillium Asset Management, dat de stemming voor een onafhankelijk voorzitter opperde. "Zoveel steun is zeldzaam bij voorstellen van aandeelhouders", zegt Kron over de stemmingsuitslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zuckerberg moet stoppen als ceo van Facebook'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's