Google in beroep tegen EU-boete om machtsmisbruik
Advertentienetwerk

Google in beroep tegen EU-boete om machtsmisbruik

05-06-2019 15:42 Laatste update: 15:42

Google gaat in beroep tegen de boete van 1,49 miljard euro die het in maart van de Europese Commissie kreeg opgelegd vanwege machtsmisbruik.

Google bevestigt het beroep tegenover TechCrunch, na berichtgeving van The Telegraph. Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat de commissie zijn beslissing in de rechtbank zal verdedigen.

Google kreeg de boete opgelegd omdat het zijn eigen advertentiedienst AdSense voortrok ten opzichte van andere advertentieverkopers. Het gaat om advertenties naast de zoekresultaten van bijvoorbeeld webshops, telecommaatschappijen en nieuwssites, zogeheten derde partijen. Voor iedere advertentie waar een gebruiker op klikt krijgen Google en de website waar de advertentie staat een bedrag.

Maar Google verbiedt de derde partijen om advertenties te tonen die via een concurrent waren ingekocht. Ook moeten de bedrijven verplicht een minimumaantal advertenties tonen die via AdSense van Google waren ingekocht. Daarmee misbruikte Google zijn macht als grootste online advertentieverkoper, oordeelde de Commissie na een driejarig onderzoek.

Eerdere miljardenboetes

Google kreeg twee keer eerder miljardenboetes opgelegd van de Europese Commissie. In 2017 kreeg Google een boete van 2,4 miljard euro omdat het aanbiedingen van de eigen dienst Google Shopping hoger liet scoren in de zoekresultaten dan die van concurrenten. In 2018 volgde een boete van 4,3 miljard euro, omdat Google fabrikanten dwong Google Search en browser Chrome standaard te installeren op smartphones met Android.

Tegen die boetes ging Google ook in beroep, maar de oorzaak werd wel aangepakt. Zo mogen Android-gebruikers nu zelf hun browser kiezen, en belooft Google zijn eigen Shopping-resultaten niet meer voor te trekken. Google heeft de twijfelachtige eer van ontvanger van de drie hoogste boetes die de EU ooit uitdeelde.

Review: de betaalbare Google Pixel 3a

Volg Bright ook op YouTube