© macjshiggins

'Apple neemt maker zelfrijdende busjes over'

Een van de auto's waarmee Apple zelfrijdende technieken test

Inclusief werknemers

'Apple neemt maker zelfrijdende busjes over'

06-06-2019 07:45 Laatste update: 07:45

Apple zou bezig zijn om de startup Drive.ai over te nemen. Het bedrijf ontwikkelt zelfrijdende busjes.

Drive.ai is een bekende speler in de wereld van zelfrijdende auto's, maar heeft het financieel moeilijk. Apple zou een zogenoemde acqui-hire willen doen: een overname waarbij ook het ervaren personeel van Drive.ai bij Apple wordt gevoegd, meldt The Information.

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er met de overname gemoeid zal zijn. Zowel Apple als Drive.ai hebben nog niet op de geruchten gereageerd.

Drive.ai werd in 2015 opgericht, en heeft sindsdien zo'n 77 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Het bedrijf is gevestigd in Mountain View, op steenworp afstand van het Apple-hoofdkantoor. Sinds 2018 test Drive.ai zijn zelfrijdende busjes in Texas op de openbare weg.

Apple blijft geheimzinnig

Apple werkt al jaren aan zelfrijdende auto's, maar doet daar geheimzinniger over dan zijn concurrenten. Volgens recente geruchten zou het zelfrijdende voertuig van Apple een elektrisch busje worden. In januari haalde Apple nog 200 mensen van zijn project voor zelfrijzende auto's.

In april bleek echter dat Apple gesprekken voerde met verschillende makers van zogenoemde lidar-systemen, de 'ogen' van een zelfrijdende auto, op zoek een revolutionair sensorsysteem.

Waymo

Veel Amerikaanse bedrijven werken aan zelfrijdende auto's. Google-zusterbedrijf Waymo lijkt het verst gevorderd, en mag als enige auto's met passagiers en zonder menselijke chauffeur testen op de openbare weg. Ook Apple test al op de openbare weg, maar zou volgens recente berichten het vaakst een ingreep van de testchauffeur nodig hebben.

Waarom Tesla's zelfrijdende taxi's hier niet gaan werken