'Hé Siri, speel Spotify'

Spotify kan Siri gebruiken vanaf iOS 13

6 juni 2019 11:25

Muziek- en podcast-apps zoals Spotify zijn vanaf iOS 13 volledig te bedienen via Siri, als de makers van die apps dat willen.

iPhone-gebruikers kunnen Siri al langer gebruiken om muziek en podcasts af te spelen via Apple's eigen Muziek- en Podcast-apps. Vanaf iOS 13 gaat SiriKit, de 'achterkant' van Siri, open voor makers van muziek-apps. Ontwikkelaars van apps als Spotify, Audible en PocketCasts kunnen dan kiezen om Siri-ondersteuning in te bouwen.

Gebruikers zouden dan kunnen vragen "Speel het nieuwste album van Drake op Spotify". Goed nieuws voor Spotify, want het bedrijf klaagde onlangs nog bij de EU dat Apple een oneerlijk voordeel heeft door Siri-bediening alleen tot zijn eigen apps te beperken.

Ook HomePod-ondersteuning

Het lijkt er bovendien op dat apps als Spotify door SiriKit ook volledig op de HomePod gebruikt kunnen worden. Op de slimme speaker van Apple kan nu alleen Apple Music via Siri bediend worden, Spotify-gebruikers moeten AirPlay gebruiken. Daarmee wordt de HomePod een stuk aantrekkelijk voor iedereen die niet Apple Music en Apple Podcasts, maar andere apps en diensten gebruikt.

Apple Watch

Met de komst van het nieuwe watchOS voor de Apple Watch wordt het voor apps als Spotify ook makkelijker om een volledige app voor de het slimme horloge te maken.

Met die toevoegingen is Apple nog niet aan alle klachten van Spotify tegemoetgekomen. Het bedrijf is ook kwaad dat het geen abonnementen op iOS mag aanbieden buiten Apple om, en dat Apple 30 procent commissie op dat abonnementsgeld rekent. Zo concurreert Apple volgens Spotify oneerlijk, met regels die bovendien niet transparant zijn. Als Apple een app-update afwijst, is volgens Spotify niet duidelijk waarom.

Hier komt Apple binnenkort mee:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit is er nieuw in iOS 13: donkere modus en swipend typen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze privacy-verbeteringen komen naar iPhones