Brug met automatische trappen
Knielen voor fietsers

Brug met automatische trappen

23-06-2019 08:23 Laatste update: 08:24

Als er geen waterverkeer is, zakt de verstelbare Gosseliesbrug tot het straatniveau zodat fietsers hem kunnen gebruiken. Als hij omhoog gaat kunnen voetgangers van de ene kant van het water naar de andere kant blijven lopen.

Het doet een beetje denken aan een slow motion-versie van de cakewalk van de kermis. De oprit van de Gosseliesbrug in Molenbeek (gemeente Brussel) beweegt omhoog zodat uit het asfalt ineens traptreden ontstaan waar eerst een fietsbaar plat vlak was. Dit roltrapsysteem maakt de brug voor voetgangers zowel in lage als hoge stand bruikbaar.

De loopbrug tussen de Nijverheidskaai en de Mariemontkaai in Molenbeek dateert uit 1944. Die brug heeft aan beide zijden trappen, zodat fietsers en personen met een beperkte mobiliteit niet kunnen passeren.

De nieuwe verstelbare brug is lager dan de oude zodat je al fietsend op straatniveau kunt oversteken. Wanneer een groter schip moet passeren, kan de hoogte van de brug worden aangepast. Door een ingenieus uitschuifbaar trappensysteem blijft de brug dan nog altijd toegankelijk voor voetgangers (filmpje). Begin deze maand werd de brug in werking gesteld. Sindsdien wordt het systeem afgesteld en getest, zodat de brug deze zomer open kan gaan.


 

Een vergelijkbaar uitschuifbaar trappensysteem is in een kleine vorm te zien op de Sint Servaasbrug in Maastricht. Daar beweegt het wegdek omhoog terwijl voetgangers de brug kunnen blijven gebruiken.