Beeld © ANP
Beeld © ANP
'Vol bugs en onveilig'

'Google waarschuwt VS voor gevaar Android-alternatief Huawei'

7 juni 2019 09:55

Google zou de Amerikaanse overheid hebben gewaarschuwd voor de gevaren die de Huawei-sancties hebben voor de nationale veiligheid van de VS.

Google is vooral bang dat het Android op Huawei-telefoons niet meer mag updaten, meldt The Financial Times. Huawei zal dan overstappen op zijn eigen besturingssysteem, dat voor noodgevallen al enkele jaren on ontwikkeling is. Huawei's eigen Android-alternatief zou mede door de haastige ontwikkeling meer bugs bevatten dan Google's officiële Android. Daarmee lopen meer telefoons het gevaar om gehackt te worden, niet in de laatste plaats door China, aldus de bron van FT.

In mei werd Huawei door de VS op een zwarte lijst geplaatst, in het kader van de handelsoorlog met China. Daarom mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Huawei. Google mag Huawei geen nieuwe Android-versies meer geven en verschillende chipmakers mogen geen zaken meer met Huawei doen.

Huawei-telefoons al stukken minder populair

De gevolgen van de sanctie zijn door de VS vertraagd tot augustus, maar het blijft onduidelijk waar Huawei aan toe is. De sancties zouden volgens de Amerikaanse president Trump van tafel kunnen als de VS en China een nieuw handelsakkoord sluiten. Nederlandse verkopers van Huawei-telefoons merken de onzekerheid bij klanten: sinds de Amerikaanse sancties zijn de toestellen veel minder populair.

In de VS is Huawei nooit groot geweest, maar in Europa en Azië was het Chinese merk de afgelopen jaren de snelste groeier. Terwijl de verkoopgroei van marktleiders Samsung en Apple stagneerde, zag Huawei zijn aandeel fors stijgen. Huawei haalt ongeveer de helft van zijn omzet uit smartphones, de andere helft uit de verkoop van netwerkapparatuur. Ook die tak ligt onder vuur: westerse landen willen voor de aanleg van 5G liever geen zaken doen met een bedrijf dat zo dicht bij de Chinese overheid staat.

Kijk ook: is Huawei de pineut?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's