Eerste expositie van humanoïde robotkunstenaar
Ai-Da

Eerste expositie van humanoïde robotkunstenaar

07-06-2019 09:54 Laatste update: 10:02

Volgende week opent de eerste expositie van de humanoïde robotkunstenaar Ai-Da. Zij kan tekenen dankzij de camera’s in haar ogen.

Op de expositie die op 12 juni van start gaat in een galerie in Oxford, worden acht tekeningen, twintig schilderijen, vier beeldhouwwerken en twee videokunstwerken getoond, meldt persbureau Reuters. Alle kunstwerken zijn al verkocht voordat de tentoonstelling opent, vertelt galeriehouder Aidan Meller, tevens de bedenker van Ai-Da.

Ai-Da, die is vernoemd naar de Britse wiskundige en computerpionier Ada Lovelace, tekent met een pen of potlood op basis van wat ze ziet met de camera’s in haar ogen. De robot is zo geprogrammeerd dat ze haar handen vervolgens naar de juiste plaats beweegt.

Rol beperkt

Hoewel de kunstwerken niet zonder de input van Ai-Da gemaakt kunnen worden, blijft haar rol beperkt. “De coördinaten op haar tekening worden in een algoritme gestopt dat het uiteindelijke kunstwerk produceert”, aldus Meller.

De uitvinder noemt het maken van de kunstwerken “een spannend proces dat nooit is gedaan op de manier waarop wij het doen”. “We weten niet precies hoe de tekeningen eruit komen te zien.”

Gelet op Mellers uitleg zouden de kunstwerken overigens ook prima gemaakt kunnen worden met een paar camera’s en zonder dat er een robot aan te pas komt, maar een mensachtige robot met lang zwart haar en een witte blouse die strepen op een vel papier zet, spreekt natuurlijk wel veel meer tot de verbeelding.

Jazzclub

Kunst gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie is niet nieuw. In 2016 organiseerde een Londense jazzclub al een concert waarbij alle gespeelde muziek was geschreven door computers. Het repertoire was divers: van jazz tot popmuziek, en van barokmuziek tot middeleeuwse ballades.

In oktober vorig jaar veilde Christie’s voor het eerst een kunstwerk dat was gemaakt met AI. Het schilderij, ‘Portrait of Edmond Belamy’ geheten, werd gemaakt door drie Franse studenten die een algoritme voerden met een grote verzameling historische portretkunst.

Interview met een andere robot: Sophia

Volg Bright op YouTube voor meer video's over technologie

Download ook de Bright-app: Android en iOS