YouTube verwijdert kanaal geschiedenisdocent om Hitler
Oeps!

YouTube verwijdert kanaal geschiedenisdocent om Hitler

09-06-2019 13:21 Laatste update: 13:23

Nadat YouTube eerder deze week nieuw beleid uitvaardigde tegen discriminerende content verwijderde de videosite ook korte tijd een populair kanaal van een geschiedenisleraar.

“Ik ben er kapot van”, twitterde de Britse geschiedenisdocent Scott Allsop donderdag, nadat hij had ontdekt dat zijn kanaal offline was gehaald. YouTube besloot het kanaal te verwijderen omdat Allsop in sommige video’s archiefmateriaal van Adolf Hitler en andere nazi-kopstukken had gebruikt.

Ook veel anderen konden niet geloven dat het kanaal dat is bedoeld voor docenten en scholieren, verdwenen was. Allsops tweet werd duizenden keren geretweet. YouTube besloot daarop de verwijdering van het kanaal weer ongedaan te maken.

Contraproductief

De (tijdelijke) verwijdering van Allsops kanaal was een uitvloeisel van nieuwe, strengere regels voor discriminerende video’s. Sinds deze week geldt er op YouTube een verbod voor “video’s waarin wordt gesteld dat een groep superieur is, om zo discriminatie, segregatie of uitsluiting te rechtvaardigen op basis van leeftijd, geslacht, kaste, religie of seksuele geaardheid”.

Tegenover The Guardian verklaart Allsop dat hij het nieuwe beleid van YouTube om harder op te treden tegen discriminerende video’s volledig ondersteunt. “Maar ik heb ook het gevoel dat het contraproductief is om mensen die waarschuwen voor de gevaren van racisme, de mond te snoeren.”

Holocaust-ontkenning

Ook de video’s van verscheidene andere geschiedenisdocenten werden verwijderd van YouTube. Een van hen, Richard Jones-Nerzic, verklaart tegenover The Guardian dat neonazi’s soms reacties achterlaten onder zijn video’s. “Daar ben ik ongelukkig mee.”

Het ‘willekeurig’ verwijderen van video’s is echter niet de oplossing, meent Jones-Nerzic. In zijn ogen is dat op zichzelf al “een vorm van Holocaust-ontkenning”.