Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
Tienduizenden slachtoffers

Foto's van reizigers bij grenscontrole VS gestolen

11 juni 2019 10:13

Een hacker heeft de hand gelegd op een database van een grenscontrolebedrijf in Amerika. Tienduizenden mensen zijn slachtoffer van de inbraak.

De Amerikaanse grensbewaking heeft aan the Washington Post laten weten dat het ten prooi is gevallen aan een cyberaanval. Een van de onderaannemers van de Customs and Border Protection (CBP) had de beveiliging van de database niet op orde. De buit was duizenden foto's, waaronder foto's van gezichten en van kentekens. Volgens de CBP zijn 'minder dan 100.000 mensen' slachtoffer geworden van de fout.

Verder zijn weinig details prijsgegeven, behalve dat de kentekens bij één grensovergang verzameld zijn in anderhalve maand tijd. Welke overgang is niet bekend. Volgens de grenscontrole bevat de gestolen data geen identiteitsinfo, paspoortkopie of reisdocumenten. Een anonieme bron laat aan the Washington Post weten dat de grenswacht de foto's gebruikte om gezichten aan kentekens te koppelen. Het is niet bekend of er ook foto's bij grenscontroles op vliegvelden zijn gestolen.

Uitbreiden

Het lek komt in een tijd dat de CBP flink wil uitbreiden met beeldherkenningssystemen. Zo wil het dat gezichtsherkenning bij grenscontrole gemeengoed wordt bij de top 20 vliegvelden in de VS.

Gezichtsherkenning bij grenscontroles wordt steeds vaker ingezet op luchthavens. Zo heeft Schiphol bij de paspoortcontrole veel poortjes staan die via automatische gezichtsherkenning checken of de foto op het paspoort dezelfde persoon is als de persoon die voor het poortje staat.

Kijk ook: blijf gezichtsherkenning gewoon gebruiken!

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's