© ING

ING: 'Nederlandse interesse Apple Pay is groot'
Geen extra betaalkosten

ING: 'Nederlandse interesse Apple Pay is groot'

11-06-2019 14:04 Laatste update: 14:04

ING zag in de ochtend dat het Apple Pay beschikbaar maakte in Nederland grote interesse. "De Apple-gebruiker zat hier echt op te wachten."

Apple Pay is sinds 11 juni beschikbaar in Nederland, exclusief voor klanten van ING. Roel Popping, directeur Betalen bij de bank, zegt dat de eerste signalen van klanten goed zijn. "We zien dat het erg druk is. De mobiele penetratie in Nederland is dan ook hoog, en we weten dat de Apple-gebruiker hier echt op zat te wachten", aldus Popping.

"We zijn verheugd Apple Pay naar Nederland te brengen met ING," zegt Jennifer Bailey, Apple vice-president van Internet Services en Apple Pay. "Met Apple Pay veranderen we de manier waarop consumenten wereldwijd betalen en bieden we daarnaast een gemakkelijke, zeer veilige en privacy-vriendelijke manier van betalen. We weten dat onze Nederlandse klanten dol gaan zijn op het gemak van het betalen met hun Apple-apparaten op de geweldige contactloze betaalinfrastructuur in Nederland."

ING-betaaldirecteur Popping heeft al ervaring met Apple Pay in andere Europese landen. "Wij zijn met Apple Pay al live in een aantal andere landen en daar zie je dat van de Apple-gebruikers die wij in ons klantenbestand hebben, een significant percentage dit ook gaat gebruiken." Hoeveel dit is, wil hij niet delen.

"Vaak in de eerste paar dagen na de lancering zien we dat veel nieuwe klanten de nieuwe betaalmethode gebruiken, dat zien we nu ook weer vandaag. Daarna zwakt dat iets af. We weten natuurlijk dat de typische Apple-gebruiker iets zo snel mogelijk wil hebben als het er is."

Geen extra kosten

Sommige Nederlandse gebruikers zagen dinsdagochtend een wachtscherm. "Wij hanteren nu een bepaalde instroom om te zorgen dat alles ordelijk verloopt. Soms zit daar even een piek in en kan je een wachtbericht krijgen, maar we zien ook dat mensen daarna wel geholpen worden. Dan zijn ze binnen drie klikken klaar."

ING-klanten hoeven niet extra te betalen voor het gebruik van Apple Pay. "Wij hebben gekozen om die kosten niet bij de klant te leggen, omdat wij vinden dat het een basisproduct dient te zijn," zegt Popping. Welke kosten Apple rekent voor het gebruik van Apple Pay, is niet bekend.

Wel is duidelijk dat de betaalgegevens van de klant niet met Apple worden gedeeld, en ook niet met de winkelier. Apple Pay is ook voor online aankopen en concurreert met diensten als iDeal en PayPal. In apps en sites op iPhone, iPad en Mac kunnen gebruiker nu met één druk op de Apple Pay-knop betalen. "Qua afhandeling bij betalingen in winkels verschilt Apple Pay niet van wanneer je je plastic kaart gebruikt", zegt Popping.

Exclusief bij ING?

ING is in Nederland vooralsnog enige bank waarbij Apple Pay mogelijk is. "We wilden sowieso graag de eerste zijn. Eén van onze slogans is 'de mobielste bank van Nederland', dus dan wil je ook natuurlijk de Apple-community bedienen. Vanuit Apple was men heel geïnteresseerd om met ING te werken omdat ze ons zien als één van de meer tech-savvy banken en omdat wij natuurlijk al succesvol met hen samenwerken in een aantal Europese landen waar wij zitten." Popping wil niet zeggen of er sprake is een van een exclusiviteitsdeal tussen ING en Apple.

Nederland is één van de laatste Europese landen waar Apple Pay beschikbaar komt. Buurlanden zoals Engeland en Duitsland hebben Apple Pay al maanden tot jaren. "Dat heeft een aantal oorzaken: de Nederlandse betaalmarkt is ten eerste atypisch vergeleken met de andere Europese betaalmarkten. Enerzijds zijn wij meer georiënteerd op de betaalpas, de debitcard, terwijl in de landen om ons heen de creditcard veel populairder is. Dat maakt het voor Apple wat anders dan bij andere landen, omdat zij als Amerikaans bedrijf ook meer op creditcards georiënteerd zijn," zegt Popping.

"Tegelijkertijd is Nederland een hele geavanceerde betaalmarkt met goede, efficiënte betaalproducten en dat betekent dat nieuwe producten er vaak ook wel even over doen om daarbinnen een plekje te vinden. Daarnaast moet je het over een paar dingen nog eens worden en dat heeft gewoon zijn tijd nodig."

Verschil met Android

ING-klanten met een Android-telefoon kunnen al langer contactloos betalen met hun telefoon. Wat doet Apple Pay anders? "Om Apple Pay te gebruiken moet je Face ID, Touch ID of je ontgrendelingscode gebruiken. Omdat Apple dat ook ziet als klantidentificatie, hanteren ze voor de rest van de transactie geen bedraglimiet", zegt Popping.

"Bij Android is dat anders: daar kan ik alleen al bij het activeren van het scherm een betaling doen, zonder verder in te loggen. Om dat risico te beperken zit daar een bedraglimiet van 25 aan vast." Diezelfde beperkingen gelden voor de plastic betaalkaart, omdat daar dezelfde risico's voor gelden.