Dit zeil geeft fietsers een steuntje in de rug
Altijd wind mee

Dit zeil geeft fietsers een steuntje in de rug

13-06-2019 19:23 Laatste update: 19:23

Altijd wind mee met dit zeil op je fiets van CycleWing. Een alternatief voor de ebike?

Geen geld voor een e-bike maar ook geen zin om te trappen? Met dit inklapbare zeiltje achterop je fiets ga je lekker hard op windenergie.

Het ziet er wel even gek uit die CycleWing. Op de bagagedrager van je fiets staat een mast van anderhalve meter met daaraan een zeil. Links en rechts op je stuur zitten knoppen waarmee je het zeil bestuurt. Een e-paper display laat zien onder welke hoek je momenteel zeilt en geeft het batterijniveau van de stuurinstallatie aan. In opgevouwen vorm is het een flinke rugzak achterop je fiets, wat je bagagedrager onbruikbaar maakt. Volgens de principes van het zeilen kun je zo bij bijna alle windrichtingen een steuntje in de rug krijgen, behalve bij wind recht van voren.

Voor 500 dollar heb je er één

CycleWing zoekt investeerders en kopers via Kickstarter. Het prototype, gemaakt door software engineer Jorge Pando en werktuigbouwkundige Nathan Rose, laat nog niet alles zien. Zo zal het uiteindelijke product gemaakt zijn van ultralicht carbon. Wat het hele pakket toch 6,8 kilo laat wegen. Ongeveer het gewicht van je boekentas vroeger maar hé, vanaf nu heb je dan ook hulp bij het trappen.

Het fietszeil is ideaal voor de langere afstanden in open gebied, waar een e-bike ook op zijn best is. Maar de Cycling heeft een grotere actieradius. De prijs is met 500 dollar flink lager. Voor dat bedrag stap je nu in. De uiteindelijke verkoopprijs zal eerder 1500 dollar zijn. Komt toch de vraag op of het niet gewoon mechanisch met twee touwtjes kan zodat je een hoop geld en elektronica kunt uitsparen.